Omega 3 masne kiseline su izuzetno bitne za pravilan razvoj mozga

Omega 3 masne kiseline imaju višestruk značaj za očuvanje zdravlja, a među originalnim norveškim omega 3 preparatima kompanije "Norway House" su i kapsulice za decu.
Doktorka Marija Lazarević iz Centra za hrono ishranu "Dr Gifing" podseća koliko su ove masne kiseline bitne za naše zdravlje u svim životnim dobima.
 
"Značajne su u ishrani svih nas - i ljudi u najboljoj životnoj dobi, u punoj snazi, kao i onih starijih, za  prevenciju kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, osteoporoze itd, a izuzetno su važne za pravilan rast i razvoj najmlađih, kao i za dobro zdravlje trudnica i dojilja, kojima se mora posvećivati posebna pažnja jer od njihovog zdravlja zavisi i dobro zdravlje beba", kaže dr Lazarević. 
 
Omega 3 masne kiseline su nam neophodne, a naš organizam ne može da ih stvara, nego ih moramo unositi hranom. Savremena ishrana je, međutim, nedovoljna da obezbedi adekvatne količine ovih masnih kiselina. 
 
"Prvenstveno ih ima u kvalitetnim ribama koje su nam manje dostupne – losos, tuna, sardine, skuša, inćuni, koje se manje nalaze na našoj trpezi, a manje ih ima u namirnicama biljnog porekla. Tako da ona preporuka da je obavezno tokom nedelje bar dva puta imati ribu za obrok svakako važi i to je nekakav minimum, ali i u tom slučaju svakako je preporučljivo, i tu se stručnjaci slažu, uzimati dodatak ishrani, odnosno suplemente koji su provereni i adekvatnog kvaliteta", navodi dr Lazarević.
 
Kako kaže, za decu su omega 3 masne kiseline značajne jer su izuzetno bitne za razvoj mozga:
 
"Dečiji mozak se razvija tokom trudnoće i prvih 18 meseci nakon rođenja, to je vreme formiranja sinapsi i razvijanja raznih moždanih funkcija. Ove masne kiseline doprinose pravilnom razvoju mozga, jer upravo jedna od njih, ona DHA, direktno učestvuje u tome. Naravno to nam kasnije daje dobru podlogu za razvoj svih mentalnih sposobnosti, dobre motorike itd". 
 
 
Norveške omega 3 kapsulice za decu preporučuju se mališanima tokom rasta i razvoja – iznad 3 godine starosti. 
 
"Namenjene su prvenstveno najmlađima upravo zbog toga što imaju malo veću koncentraciju DHA masne kiseline – u dve kapsule, koliko je preporučeno dnevno, ima 274 mg, a minimum je 250 mg dnevno za decu u razvoju, tako da na ovaj način dete može da obezbedi adekvatan unos, da zadovolji dnevne potrebe upravo za ovom masnom kiselinom koja je neophodna za razvoj mozga i najznačajnija je u dečijem periodu. Posle, u srednjim godinama i kasnije, preporučen je povećan unos one druge, EPA masne kiseline i o tome treba voditi računa kada biramo preparate, jer nas ta masna kiselina malo više štiti od komplikacija koje nastaju i dolaze sa starenjem – rizik od kardiovaskularnih bolesti, tromboze itd", kaže doktorka Marija Lazarević. 
 
Kako ističe, svi preparati kompanije "Norway House" su prirodnog porekla. Ove kapsulice se žvaću i imaju ukus voća. 
 
"Govorimo o originalnom norveškom preparatu i ove omega 3 masne kiseline su iz ribljeg ulja tune. Radi se o kapsulama koje se žvaću, kao bombonice, tako da nisu nelagodne za gutanje i nisu neprijatnog ukusa, naprotiv, imaju fini ukus voća pa će se deci i dopasti, a višestruko su korisne. Osim visokog nivoa DHA masne kiseline koji je neophodan u ovom uzrastu u njima se nalazi i potrebna dnevna količina vitamina D i E". 
 
"Kada govorimo o vitaminu D prvo pomislimo na kvalitet kostiju, ali on direktno utiče i na naš imuni sistem i popravlja ga. Ima značaja kod trudnica i kao jedan zaštitni faktor od komplikacija preeklampsije i eklampsije u kasnijim mesecima trudnoće. Vitamin E je jako bitan za iskoristljivost omega masnih kiselina, jak je antioksidans, utiče i na zdravlje jetre i bitan je za pravilan razvoj i kvalitet sluzokoža. Ovde je posebno dobro što se radi o prirodnom izvoru vitamina D i o adekvatnoj formi, jer se taj vitamin resorbuje zajedno sa mastima, pa je ovde resorbcija maksimalna. Naša preporuka je da se koristi posle obroka, da bi se sve lepo povezalo i iskoristilo sa hranom", navodi doktorka Lazarević. 
 
 
Na osnovu čega se opredeliti da li koristiti ove bombonice ili omega 3 ulje za decu, trudnice i dojilje - još jedan od preparata kompanije "Norway House"?
 
"Omega 3 ulje za decu, trudnice i dojilje mogu da koriste i deca, kao i ove kapsule, koje preporučujemo u uzrastu od tri godine pa nadalje. Ulje moramo čuvati u frižideru, a ove kapsulice mogu na sobnoj temperaturi da se čuvaju i posle otvaranja. Adekvatan je unos i jedne i druge omega 3 masne kiseline u oba preparata, pa je, da tako kažem, stvar afiniteta koji ćemo davati deci. Ulje je sa ukusom limuna, bombonice imaju ukus voća", kaže doktorka Marija Lazarević.
 
Originalni norveški omega 3 preparati kompanije "Norway House" mogu se u Novom Sadu naći u "Norway shopu" u Pariskom magazinu

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).