Predsednik Skupštine Grada na otvaranju novog prostora privatne novosadske poliklinike

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić podržao je svojim prisustvom ove subote svečano otvaranje novih prostorija privatne poliklinike "ST Medicina", koja u Novom Sadu radi već sedam godina.
Jelušić je, okružen poznatim lekarima iz velikog broja medicinskih struka u gradu, praktično u ime Grada podržao privatnu zdravstvenu kliniku koja se u julu preselila iz Ulice Branimira Ćosića na Bulevar oslobođenja, u julu je i nastavila sa radom u novom prostoru, ali je svečano otvaranje priređeno tek ovog vikenda.
 
U ovoj poliklinici radi najveći broj specijalista zaposlenih na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, ali su svoje mesto našli i zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine i u drugim ustanovama. Kako je za 021 rekao dr Tibor Čanji, kardiolog sa pomenutog instituta u Sremskoj Kamenici, ali i suvlasnik u "ST Medicini", Grad Novi Sad načelno nije nikakvim subvencijama podržao otvaranje i rad ove ordinacije, već je podrška stigla dobrovoljno. Kako je naglasio, sa svečanim otvaranjem klinike koja uveliko radi čekalo se jer je bilo leto, te nije bilo moguće organizovati događaj u punom kapacitetu, sa svim zvanicama i na pravi način.
 
 
Kako je 021 nedavno pisao, pojavljivanje političara, ali pre svega nosioca javnih funkcija, na privatnim dešavanjima u ime predstavnika vlasti predstavlja ništa više do marketinški potez i uslugu klijentu, tj. privatniku. Politički analitičari smatraju da se radi o čistoj zloupotrebi položaja u korist privatnika, što je u suprotnosti sa funkcijom koju ljudi na vlasti nose - zaštita interesa građana.
 
S druge strane, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić za 021 kaže da je došao na svečano otvaranje privatne klinike jer se, zapravo, radi o interesu građana. Kako je objasnio, krajnje je vreme da se zdravstvo u Srbiji uredi na takav način da privatna praksa potpuno preuzme ulogu državnog sektora, tako što će se zakonom urediti dominantno poslovanje privatnika. Tako bi, tvrdi on, domaće zdravstvo bilo kvalitetnije. 
 
"Kada je u pitanju zdravstvo, svi moramo da radimo na tome da stepen zdravstvene zaštite uvek dižemo na što je moguće viši nivo. Evropske tekovine su takve da se praktično taj prvi susret pacijenta sa zdravstvenom potrebom, ukoliko nije urgentni slučaj, dešava preko privatnih institucija i privatnih ordinacija. Vidite da se praktično ceo segment stomatologije preneo na privatni sektor. Lično verujem i nadam se da će i kod nas Ministarstvo zdravlja naći način i usvojiti modele koji su zastupljeni u celoj Evropi, a to je da mi imamo svog privatnog lekara, koji ima ugovor sa Fondom za zdravstvo i na taj način dolazimo do pregleda u privatnoj praksi. Na taj način, ubeđen sam, dići ćemo kvalitet zdravstva", poručio je Jelušić i dodao da je zato neophodno da Novi Sad, pa i cela država, ima dovoljan broj privatnih klinika.
 
"Ne vredi da prvo usvajamo zakon, pa shvatimo da nemamo dovoljno klinika koje bi se ovim bavile. Lično sam ubeđen da bi stepen kvaliteta usluge bio apsolutno veći u slučaju da se obavlja u privatnom sektoru", naglasio je predsednik Skupštine grada za 021. 
 
Njegovo mišljenje je da privatni sektor treba da preuzme, suštinski, što veći broj sektora.
 
"Ne vidim razlog da se kod nas sa ovim toliko kasni u zdravstvu. Verujte da iza ovakve inicijative stoji ceo gradski establišment. Jako nam je bitno da oni koji odgovorno rade svoj posao budu i podržani, makar na ovaj način, jer zakonski način još uvek ne postoji", poručio je Jelušić.
 
Inače, podršku visokog čelnika Grada svečanom otvaranju novog prostora privatne klinike, odnosno preseljenju, pratile su i zvanične najave, kao i izveštaj sa samog događaja informativne službe Skupštine grada. Sem njega, tu su bili i načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković i mnogi drugi.
 
Poslednji slučaj još jednom je pokazao da se nosioci funkcija ne libe da potpuno otvoreno podržavaju svoje prijatelje, poznanike, saradnike ili klijentelu, a u Novom Sadu to je sve češće slučaj. Hteli to ili ne, samopromocija je postala sve agresivnija, a mediji i tzv. mediji mahom samo prenesu već servirane informacije o tome šta je ko uradio, obišao, otvorio. 
 
"Ne mora da znači da postoji neki ugovor između političara i privrednika, ali sam termin promocija podrazumeva pozitivnu priču o nekome i nečemu. Ako se tome na neki način pozajmi funkcija, to je apsolutna zloupotreba položaja. U normalnom svetu to je nepojmljivo", kazao je za 021 direktor agencije za odnose sa javnošću "Pragma" Cvijetin Milivojević.
 
Funkcioneri u službi građana, a u stvari u službi marketinga, gotovo da deluju kao sportisti sa sponzorima na svojim dresovima ili bolje rečeno kao starlete. Više o političkom klijentelizmu i šta o tome misle Milivojević, Branko Rosić iz Nedeljnika i Stevan Dojčinović iz KRIK-a čitajte OVDE.
  • Dr

    15.09.2017 10:12
    Nikad gore
    za lekara i za pacijenta.Kao neko ko je zavrsio Medicinski fakultet,specijalizaciju i radi u drzavnom sektoru ISKLJUCIVO ZA PLATU,ozbiljno i odgovorno,pitam se da li je ovo moguce.Zato nam lekari i sestre,koji su van lobija i par nepotistickih udruzenja,listom odlaze u Nemacku.Ovako je jer se korupcija i nepotizam svesno tolerisu,a gradjani prisiljavaju na pljackanje od strane RFZO.RAZDVOJITI I ZABRANITI ISTOVREMENI RAD U OBA SEKTORA,LEKARE PLATITI KO SVET,A UKINUTI OVAKAV NACIN OBAVEZNOG ZDR OSIGURANJA. O politickom zaposljavanju drugom prilikom.
  • Pacijent

    13.09.2017 15:28
    @ Evica Somborac
    Na taj način kupuje se MIR lekarima, a pacijentima se nameće obaveza duplog plaćanja jednog te istog lekara.
    To što ima mali broj specijalista kriv je baš taj lekarski lobi koji je stvorio nepotizam i sprečava odobravanje specijalizacije mladim lekarima o trošku RFZO , jer hoće da zadrži monopol u lečenju i uzimanju para.
    I pacijenti hoće svojh MIR, ne na ovaj način, već da se odobre dodatne specijalizacije mladim lekarima, a ne da nas leči par doktorskih familija koje su okupirale KCV i Kamenicu kao da im je tata u nasledje ostavio ove bolnice.
    Tako da nije rešenje da se vremešnim hirurzima odobrava radi u javnom i u privatnom sektoru,već da se odobri veći broj specijalizacija mladim lekarima.
    Neću da me leče doktori sa 70 godina, oni su za penziju ,a ne za rad sa pacijetnima.Nije uvreda,već činjenica.
  • Evica Somborac

    13.09.2017 14:06
    istina
    Dozvoljavanjem drzavnim lekarima da rade i privatno, kupuje se mir, jer se onda ne bude za male plate, a i ono vaznije - prikriva stvarno MALI broj specijalista. Imamo privid da rade dva dr, a radi jedan citav dan. O njegovoj koncentraciji i kvalitetu rada sada ne bih polemisala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti