Sukob interesa u odboru za spomenike?

Novi Sad će iduće godine biti bogatiji za još dva spomenika, a autor ta dva kipa u isto vreme je i predsednik gradskog Odbora za podizanje spomenika.

Novi Sad će iduće godine biti bogatiji za još dva spomenika, statuu Marine Olenjine ispred Srpskog narodnog pozorišta, kao i bistu Ferenca Fehera. Autor ta dva kipa je Laslo Silađi, koji je u isto vreme i predsednik gradskog Odbora za podizanje spomenika.

Naime, ovaj akademski vajar biće autor spomenika balerini koji će biti otkriven u maju, kao i biste Ferenca Fehera, koji će krasiti istoimeni trg. Silađi u tome ne vidi sukob interesa.

"To nije sukob interesa, jer ja kao predsednik tog odbora ne dobijam nikakvu nadoknadu. To je samo čast i privilegija, koja je u isto vreme i praktična, jer imamo čoveka od struke u Odboru za podizanje spomenika", navodi za Radio 021 ovaj vajar.

Bivši član gradskog veća zadužen za kluturu, Radovan Jokić, smatra da su takvi slučajevi sukoba interesa nedopustivi i pomalo tragikomični. "To je nedopustivo. Ali u poslednje dve godine je tako nešto, što je kriminalno za umetnost, postalo uobičajeno. Tužno je sve to", kaže Jokić.

Jokić kaže da ovakvi primeri politizacije umetnosti šalju veoma ružnu poruku mladim autorima, koji čista srca ulaze u svet umetnosti, koji je, kao i sve u našem društvu, prepun korupcije.

"Ovakvi slučajevi šalju poruku mladim umetnicima da će neko kupiti njihov proizvod jedino ako budu bliski sa vladajućim strukturama. Znači, ako niko neće da kupi ono što vi nudite, vi ga prodajte sami sebi", sarkastičan je Jokić.

Iako Silađi tvrdi da ne dobija nikakva primanja kao predsednik Odbora za podizanje spomenika, Zavod za izgradnju grada obezbedio je oko dva miliona dinara za podizanje pomenuta dva kipa, u šta je uračunat i honorar za autora. Silađi je, inače, i autor spomenika Janiki Balažu na Keju, kao i Arhetipa koji se nalazi u holu SPENS-a.

  • Sir Oliver, Oliver Dulic

    25.12.2010 09:36
    Ljubi ga tata!
    Ljubi ga tata, krenuo mojim stopala. Po zakonu je a etika nek priceka!
  • sosa

    24.12.2010 20:24
    Sukob interesa???
    Nek se žali Ustavnom sudu...kao i ostali "dupleks"funkcioneri!
  • polic

    24.12.2010 14:39
    ma nemoj!
    uzas je sto sukob interesa nije za sve - sukob interesa! treba balerina da dobije spomenik, svakako, ali gospodin siladji onda treba da ucestvuje samo kao vajar... a sto se tice jokica - kako ga nije sramota da bilo sta komentarise! pa on je primer za bahatost i javasluk! to kako je on radio i kako je komunicirao sa ljudima kad bi ga pitali bilo sta sto je u vezi sa njegovim resorom... samo kad se setim, i saku u glavu smo mogli ocekivati! on bio nasilan i prost, ovaj sad, bursac, mlakonja i nesposoban... ne zna covek sta je gore. a kad ce izvestaj exita, btw?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti