Rastu plate u gradskim preduzećima?

Gradske vlasti planiraju da odobre povećanje mase zarada u gradskim preduzećima za četiri odsto u narednoj godini.
Gradske vlasti planiraju da odobre povećanje mase zarada u gradskim preduzećima za četiri odsto u narednoj godini.

Od člana Gradskog veća zaduženog za finansije, Živka Makarića, nismo dobili zvaničnu potvrdu ove informacije, a predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnim delatnostima, Zoran Radosavljević, kaže da je tako nisko povećanje plata, neprihvatljivo za sindikat.  

"Nikako ne može biti prihvatljivo da mi uzme osam odsto, pa mi onda uzme 10 odsto, pa mi onda ne dozvoli povećanje i tako dalje. Ako se procenti mogu sabirati, plate su smanjene za 22 odsto. A realno je plata nekima pala i za više od 30 odsto. I sad zamislite ako povećaju za četiri odsto. To je smešno", kaže Radosavljević.

Na primedbu da je upitno bilo kakvo povećanje zarada u uslovima kada mnoga gradska preduzeća posluju s gubicima, Radosavljević kaže da je pitanje zbog čega je to tako. "Kad bi ja vodio bilo koje javno preduzeće, ne bi bilo u gubitku. Osim Toplane. Pa ni Vodovod ne bi bio u gubitku. Mislim da je to sve planski i jednostavno zna se odakle se finansiraju političke stranke. Pa što ne daju  ta javna preduzeća", pita se predsednik sindikata.

Na pitanje da li su mogući protesti zaposlenih u gradskim preduzećima, te da li će lako prihvatiti povećanje mase zarada od samo četiri odsto, Radosavljević kaže da on to lično ne bi tolerisao: "Ali moje kolege ne znam kako da nateram, kad su i oni došli preko političkih partija tu gde danas rade. Svi smo politički obojeni. Ima nas i žutih i crvenih i liht roze na štrafte i svako tu ima neki svoj interes i kalkulaciju". Radosavljević kaže da je prošlog januara bio iznenađen kada su se zaposleni pokrenuli i učestvovali u protestima, jer je u političkim firmama to teško postići.

Podsetimo da je tada, zbog štednje, masa zarada u gradskim preduzećima smanjena do 15 odsto. U tom procentu, smanjenje je realizovano u "Poslovnom prosotoru", "Tržnici", Zavodu za izgradnju grada, "Urbanizmu" i Spensu, kao gradskim preduzećima u kojima su zarade najviše. Smanjenje plata, međutim, nije kačila zaposlene s platama nižim od 35.000, kao ni zaposlene u "Stanu", "Gradskom zelenilu", "Parking servisu", "Lisju" i "Apolu", jer su radnici u tim preduzećima lošije plaćeni u odnosu na druga gradska preduzeća. (D.S.)
  • @TITO

    22.12.2010 14:08
    Proleteri svih zemalja ...
    Druze Tito, primili smo pismo...
  • MR.X

    22.12.2010 13:58
    Privatizacija
    Je jedino resenje i to svih JKP gde je to moguce .
  • TITO

    22.12.2010 12:45
    SVI SU U PRAVU
    UDARIO RADNIK NA RADNIKA,UDARIO NEZAPOSLENI NA ZAPOSLENOG,UDARIO GRADJANIN NA KOMUNALCA,UDARIO KOMUNALAC NA GRADJANINA, UDARIO SVAKO NA SVAKOGA I SVI STE VI UPRAVU.STRAŠNO JE KADA SE NEMA, KADA JEDAN RADI,DRUGI NE RADI,A SVI ZAJEDNO PREŽIVLJAVAMO. DAJTE LJUDI URAZUMITE SE MI SMO SUGRADJANI,KOMŠIJE I PRIJATELJI.NEMOJTE JEDAN NA DRUGOG.NEMOJTE PO ONOJ NARODNOJ NEKA KOMŠIJI CRKNE KRAVA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti