Grad reagovao na tekst 021 o sređivanju Bulevara oslobođenja

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) saopštila je da su nespretno protumačena dokumenta iz postupka javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na Bulevaru oslobođenja, od Futoške ulice do Železničke stanice, a što je kod dela javnosti stvorilo "asocijaciju na zloupotrebu javnog interesa".
Grad reagovao na tekst 021 o sređivanju Bulevara oslobođenja
Foto: 021.rs

U tekstu pod nazivom "U planu potpuna sanacija dela Bulevara oslobođenja" koji je objavljen na portalu 021 navedeno je, između ostalog, da je "zanimljiv način na koji je preduzeće "Im projekt" iz Beograda dobilo posao tehničke kontrole tehničke dokumentacije".

U Gradskoj upravi navode da ovakva konotacija diskredituje Grad i da se radi "o još jednoj laži u nizu".

"U pitanju su dve javne nabavke za istu deonicu novosadskog bulevara. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije sprovela je postupak javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na Bulevaru oslobođenja od Futoške ulice do Železničke stanice - pojačano održavanje, a nakon toga i za tehničku kontrolu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na istoj deonici. U tekstu se nejasno prepliću dve nabavke i nestručno interpretiraju. Procena vrednosti javne nabavke za tehničku kontrolu tehničke dokumentacije uvek iznosi 10% od procenjene vrednosti za izradu tehničke dokumentacije. Procenjena vrednost nabavke za izradu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na Bulevaru oslobođenja od Futoške ulice do Železničke stanice bila je 8.333.333 dinara, a samim tim i procenjena vrednost nabavke za tehničku kontrolu je 833.333 dinara. To znači da niko nije proizvoljno "nameštao" cifru, već da je to deo redovnog radnog procesa. Bitno je napomenuti da, kada je u pitanju sporna javna nabavka kontrole tehničke dokumentacije, nije bilo podnetih zahteva za zaštitu prava, što znači da niko od ostalih ponuđača nije uložio žalbu na Odluku o dodeli ugovora, odnosno ništa nije bilo sporno nikome od zainteresovanih strana koje nisu dobile Ugovor", saopštava UGZI.

Dodaje se da je na tenderu za posao kontrole izrade projekta izabrana najpovoljnija ponuda, koja zadovoljava sve kriterijume i garantuje završetak posla u roku, a pri tome je i višestruko povoljnija za budžet. 

021: Reakcija na informacije koje ni nisu sporne

Portal 021 objavio je tekst pod naslovom: "U planu potpuna sanacija dela Bulevara oslobođenja" (vidi OVDE), u kojem se iznosi informacija da je UGZI na tenderu odabrao firmu koja će raditi kontrolu tehničke dokumentacije za projekat rekonstrukcije pomenute deonice Bulevara oslobođenja. Novinar se u tekstu bavio isključivo javnom nabavkom tehničke kontrole tehničke dokumentacije, a ne drugom, gore pomenutom nabavkom za tehničku dokumentaciju.

Razlog je taj što je novinar smatrao da je nabavka za izradu tehničke dokumentacije potpuno korektna. Sumnja se u tekstu iznosi u vezi sa nabavkom kontrole dokumentacije jer je u ponudi firme koja je dobila posao izneta neuobičajeno niska cena u odnosu na procenu UGZI i preostale podnete ponude. Ovim se bavi i Zakon o javnim nabavkama u članu 92, koji i definiše neuobičajeno nisku cenu.

Novinar je u tekstu izneo iste tvrdnje Uprave u vezi sa stanjem Bulevara oslobođenja iz konkursne dokumentacije za tender koji se bavi nabavkom tehničke dokumentacije, s obzirom na to da se u obe konkursne dokumentacije navode isti pasusi.

  • VOJVODJANIN

    14.10.2017 08:52
    ''Nije tu...
    ...ništa namešteno. Stiče se medj' narodom pogrešna predstava o poštenju grada... i tako to nešto slično''. Sve pošteno do poštenog! Meni je samo ''malko zasmetala'' cifra. 83.333.333...din. Ajde! Šta ti je matematika!? Svašta može u njoj. To mu dodje k'o ono u cenama ''artikala po rafovima, gondolama, vitrinama, tezgama,'',...itd. 21.99...199.99...99.99... itd! Ništa ne prolazi brez ti' čuveni 99! Znam samo da se tu ''nešto'' debelo ne slaže i - ko koga laže!!! Bravo za novinare.
  • Napoleon

    13.10.2017 08:43
    Bice u roku? Pa nista niste zavrsili ove godine u roku, pogledajte koliko je raskopanih ulica samo istalo i nakon datuma zavretka projekta, kasnite po dva i vise meseca a radnika nema na gradilistima. Sto je najgore, ne nazire se kraj radovima. Nikada se ovde nece uvesti red
  • proka

    13.10.2017 08:35
    nekad i sad
    Nekada su u gradu postojala javna i javno-komunalna preduzeća koja su projektovala , izvodila radove i vršila nadzor.I sve to bez javnih nabavki ! a onda su došle " demokratske prmene , transparentnost i istina "Objekti iz tog vremena još uvek traju , a ovi današnji imaju " garanciju " dve godine . Poređenja radi automobili imaju garanciju pet do sedam godina -neki i doživotnu , veš mašine sedam do deset godina. . . . .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti