Predstavljena antologijska dela Nade Kolundžije i Miše Savića

Trostruki album pijanistkinje Nade Kolundžije danas je premijerno predstavljen novosadskoj publici u Radio kafeu.

Album "Udah/Izdah: Mala antologija muzike za klavir (1914-2014)" sastoji se iz tri kompakt diska i knjige na srpskom i engleskom, u kojoj su tekstovi samih kompozitora, pisani za tu antologiju, što je čini jedinstvenom u svetu muzičkih izdanja.

Sa bogatim iskustvom u izvodjenju i istraživanju savremene muzike, Nada Kolundžija je sastavila zbirku 38 kompozicija 18 inostranih i sedam domaćih autora, koja pruža sliku muzičkog razvoja u poslednjih 100 godina. Više od polovine programa čine dela koja je ta pijanistkinja premijerno izvela u Srbiji, uz tri svetske premijere.

- Naravno da na tri cd-a ne mogu da stanu sva značajna dela kompozitora savremene muzike, pa sam ih zato birala po spstvenom ukusu. S toga je ovaa antologija vrlo lična i to su dela koja se meni lično dopadaju - kazala je Kolundžija.

Na novosadskoj promociji predstavljen je i cd "Vremenska linija" kompozitora Miše Savića, kao i njegova knjiga nota, tekstova i fotografija "Animirani brojevi".

- Disk je značajno delo u svakom pogledu. Na njemu su snimci koncerata sakupljeni od 1983. godine do danas. Skidani su sa svega što sam pronašao, čak i sa jedne audio kasete - kazao je Savić.

Izdavač ovih dela je beogradska izdavačka kuća "Vertical jazz production" iz Beograda. Ove godine obeležavaju 25 godina postojanja, a do sada su izdali 40-ak izdanja, bisera srpske kulture.

Deo njihovih izdanja u Novom Sadu se može kupiti isključivo u knjižari Bobo (Miletićeva 45).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.