Zanatske i programerske obuke za nezaposlene Novosađane

Grad Novi Sad će obezbediti obuku za stare i umetničke zanate, kao i za front-end programiranje, za 70 nezaposlenih osoba.
Zanatske i programerske obuke za nezaposlene Novosađane
Foto: Pixabay
Gradska uprava za privredu raspisala je dve javne nabavke kojima će biti dodeljeni ugovori onima koji će obučavati građane za poslove kao što su ručna izrada predmeta od kože, gline, ručno tkanje, ali i front-end programiranje.
 
Planira se da 40 nezaposlenih sa liste novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje pohađa kurs front-end programiranja. Program će imati dva nivoa, osnovni i napredni. Učiće se HTML, Java script, Bootstrap, rad sa Ajax metodama. Organizovaće se grupe do 10 polaznika, a predviđeno je da obuka traje 90 časova.
 
Oni koji ostvare 70 odsto tačnih odgovora na završnom testu, dobiće sertifikat o položenoj obuci.
 
Kada su u pitanju stari zanati, obuke za njih će pohađati 30 nezaposlenih. U obuku za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti svrstani su i izrada ramova, uramljivanje i restauracija, kao i graverski poslovi. Najviše njih će učiti izradu predmeta od gline i ručno tkanje, dok će najmanje biti onih koji će se obučiti za ručnu izradu sapuna, graverske poslove i ručno kukičanje.
 
Građani će prolaziti kroz praktičnu i teorijsku obuku na kojoj će se upoznati i sa istorijom nekih zanata, ali i osnovama preduzetništva. Učiće o asocijacima preduzetnika, značaju udruživanja, fiskalnom sistemu, izvorima podsticajnih sredstava i slično. Imaće preko 120 časova od po 45 minuta. Nakon završne kontrole, uspešni polaznici će dobiti sertifikat o završenoj obuci.
 
Gradska uprava za privredu je prošle godine izdvojila nešto više od 400.000 dinara za obuku za ručnu izradu predmeta od kože. Ugovor je tada dobilo Udruženje samostalnih zanatlija Novi Sad.
  • Mile

    18.10.2017 07:12
    nada poslednja umire
    Jedan od nacina kako skinuti ljude sa biroa bez puno muke i para. Nauciti neki zanat na obuci je iluzija,moze mozda informativno ali da bi covek sutra od toga ziveo nema sanse. Zato pamet u glavu i drzite se onog sto ste ucili u skoli ali pratite trendove i usvrsavajte se, jedino tako ce te biti cenjeni na trzistu rada. Sa druge strane gledano,dali ce poslodavac na slobodno radno mesto, pre primiti kvalifikovanog radnika- tehnicara ili kursistu sa skromnim znanjem i nultom praksom.
  • Hm

    18.10.2017 07:08
    komunalije, sir, hleb i mleko
    Opet oni o “web sajtovima” pod “front end” aliasom. Samo povećavaju broj likova po gradu koji se hvale da znaju - ništa. Ko kupuje sajtove i plaća za njih u Srbiji? Koliko znam, u Srbiji se plaća jedino za komunalije, sir, hleb i mleko.
  • Vlada

    18.10.2017 06:19
    ...
    Najsteriji i najumetničkiji zanat je znamo koji, a vlast čini sve da on nas napravi prostitucioni proletarijat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti