Tribina o ženama izbeglicama danas u Titelu

Sa čime se sve suočavaju žene na današnjem izbegličkom putu, koje opasnosti im prete, ali i gde su žene izbeglice iz ratova 90-ih koje su izbegle pre više od 20 godina neka su od pitanja o kojima će se razgovarati na tribini Fondacije 021 i Novosadskog humanitarnog centra danas, 26. oktobra u Titelu.
Tribina o ženama izbeglicama danas u Titelu
Foto: Pixabay
Žene izbeglice 90-ih u pogromima "Oluje" znale su da im je jedina destinacija Srbija, dok se izbeglice koje dolaze iz potpuno druge kulture nalaze u limbu.
 
Neke bi da prođu Srbiju, ali su zaglavljene jer im druge države ne daju da pređu granicu. Sa druge strane, stiče se utisak da su majke i dalje te koje su primarni član porodice i koje je u suštini drže porodicu na okupu čak i u izbegličkom haosu. Postavlja se pitanje -  koje su razlike i sličnosti između žena izbeglica u izbegličkoj krizi od 2015. godine i žena koje su izbegle sredinom 90-ih u Srbiju?
 
U nameri da se govori i o generalnoj medijskoj pokrivenosti teme izbeglištva u Srbiji, organizatori tribine pozvali su iskusne sagovornike, koji će preneti i svoja višegodišnja iskustva iz rada sa ženama izbeglicama na više lokacija. 
 
Govornice na tribini:
 
- Dobrila Marković, aktivistkinja i saradnica Novosadskog humanitarnog centra. Rođena i odrasla u Titelu.
 
U NSHC aktivna od 2009. godine. Radila je na više projekata u oblasti zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima, borbe za ravnopravnost polova i podrške ženama koje su pretrpele nasilje, podrške mladima u obrazovanju, Romima i drugim društveno osetljivim grupama. Poslednjih godina, u njenom fokusu bila je izbeglička kriza. Ispred NSHC svakodnevno je odlazila na teren i na mnoge druge načine pomagala u procesu zbrinjavanja izbeglica. Na TEDxNovi Sad govorila je o izbegličkoj krizi i spremnosti društva da na ovu temu odgovori.
 
- Vesna Cvjetanović, profesorka, aktivistkinja, feministkinja i sama izbeglica. Rođena u Hrvatskoj, u Zadru.
 
U Srbiju je došla 1995. godine u izbegličkoj koloni. Saradnica je NSHC, organizacije Gender Knowledge Hub i Centra za proizvodnju znanja i veština. U svom radnom iskustvu radila sa ženama sa invaliditetom, Romima, decom i mladima. Poslednje dve godine radi sa ženama i izbeglicama iz Avganistana, Sirije, Iraka, Irana i drugih zemalja. Autorka publikacije Rodna perspektiva ličnih priča migranata i migrantkinja, autorka sa prof. Anom Pajvančić Cizelj.
 
- Ivana Ćurko i Dejan Milisavljević, Komesarijat za izbeglice Republike Srbije
 
Moderator tribine: Zoran Strika, novinar 
Datum: 26. oktobar
Vreme: 18 časova
Mesto: Svečana sala zgrade Opštine Titel
Trajanje tribine: 90 minuta
 
Za zainteresovane Novosađane obezbeđen je prevoz u Titel, sa polaskom u 16:30 časova, pre autobuskog stajališta kod Srpskog narodnog pozorišta. Prijave za prevoz možete poslati na mejl: snezana@021.rs.
 
Tribina je otvorenog tipa, a u nameri organizatora da se otvoreno, bez pritisaka i ograničenja razgovara o ženama izbeglicama.
 
Tribina se realizuje u okviru projekta "Creating a New Public View on Women" Fondacije 021, koji je podržan od strane Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti