Građevinski inspektori zbog popisa ulaze u kuće u Petrovaradinu

Građevinski inspektori obilaze i popisuju kuće u Petrovaradinu, saznaje 021.
Građevinski inspektori zbog popisa ulaze u kuće u Petrovaradinu
Foto: 021.rs

Naime, pojedini stanovnici sremske strane grada su se Novosadskom informativnom portalu obratili, navodeći da ulice obilaze neki ljudi koji pričaju da su iz vlasti i da popisuju objekte, čak i ulaze u kuće premeravajući ih, a sve zbog legalizacije divlje gradnje.

Kako su nam ispričali građani, njima je to bilo sumnjivo jer ovi ljudi, iako imaju neke legitimacije, ulaze u kuće i stanove koji su sagrađeni i pre više decenija i odavno su upisani u katastarske knjige.

U Gradskoj inspekciji za 021.rs navode da se na teritoriji Novog Sada još uvek vrši popis po novopristiglim obaveštenjima građana, za objekte gde pri prvom pregledu vlasnici nisu bili prisutni ili su bili nepoznati. Kako su objasnili, trenutno se najviše popisnih komisija nalazi u Petrovaradinu.

"Članovi popisnih komisija poseduju legitimacije, koje građani mogu da zatraže na uvid, kao i rešenja kojim su popisivači ovlašćeni da vrše popis. Građani ukoliko i dalje imaju sumnju, pre nego što puste popisivače u svoje dvorište ili stan, mogu da pozovu Građevinsku inspekciju i da se informišu, kako bi se potvrdio identitet popisivača", naovde za 021 u inspekciji.

U ovoj gradskoj službi su naveli i da popisivači ulaze u objekte jer se često konstatuje da se situacija na terenu i u listama nepokretnosti i kopijama plana ne slažu, odnosno objekti su izgrađeni sa građevinskom dozvolom, ali nemaju upotrebnu dozvolu.

"Takvi objekti su legalno izgrađeni, ali nisu ucrtani u geodetske planove, odnosno uknjiženi. Upotrebna dozvola je jedan od osnova da se legalni objekat ucrta u geodetske planove. Pretpostavka građana da je, ako je nešto izgrađeno pre više decenija, sigurno legalno i upisano u katastar, ne mora da znači da je tačna i zato se i vrši provera", kažu u inspekciji.

Oni su naveli i da popisivači na terenu proveravaju da li su na parceli ima izvođeni radovi nakon 27. novembra 2015. godine, odnosno da li je broj i gabarit objekata isti kao i na satelitskom snimku iz decembra 2015. godine.

  • Janko

    24.10.2017 11:20
    Neće biti
    "Циљ ове акције је да се помогне грађанима да легализују своје нелегалне објекте"
    Cilj ove akcije, sa ofrlje merenjem je da se ovi objekti OPOREZUJU, a da li će se legalizovati to njih ne brine. Samo novac je u pitanju!
  • Владимир

    24.10.2017 08:13
    Владимир
    Грађани који сумњају у у идентитет чланова пописне комисије лако могу да провере исти позивом на број 021/4872444. Комисија не улази у објекте, попис се врши оквирним мерењем спољних габарита објеката. У објекат могу ући само по позиву власника ради провере пројектне документације и дозвола, али не самоиницијативно и не без позива. Као и свуда, може доћи до злоупотребе ситуације тако да грађани треба да буду обазриви али не и параноични. Тражите од пописивача службену легитимацију, проверите у инспекцији веродостојност исте, такође комисија иде у попис колима инспекције што може бити још један од показатеља да се ради о стварном попису и да није реч о некој превари. Циљ ове акције је да се помогне грађанима да легализују своје нелегалне објекте. У сваком тренутку грађани имају право да одбију сарадњу и да не дозволе попис (иако само они сами после могу да имају штете од таквог поступка јер неће стећи могућност да уђу у процес озакоњења).
  • Pawlle

    24.10.2017 06:27
    Nazzi vladaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti