FOTO: Kako Novosađani praktikuju zdravlje na norveški način

Inger Grete Lia Stålesen živi u Norveškoj, godinama je policajka i nikada se nije bolje osećala.
Ovo ne bi bilo čudno da Inger nema 60 godina.
 
 
Naime, zbog ledenih zima i prohladnog ostatka godine, Norvežani od malih nogu uče da čuvaju svoje zdravlje - u odnosu na nas iz toplijih krajeva, koji imamo hladne zime, ali izuzetno topla leta. Koja je tajna zdravlja Norvežana? 
 
Inger kaže da se deca u skandinavskim zemljama, a naročito u Norveškoj, ogromnom proizvođaču kvalitetne ribe, od najmlađe dobi uče da konzumiraju omega 3 masne kiseline. Štaviše, zakon predškolske ustanove i škole obavezuje da deci svakog dana daju jednu kašiku omega 3 masnih kiselina. Razlog je jasan - omega 3 masne kiseline organizam ne može sam da stvara, već se one moraju unositi ishranom.
 
"Oduvek je tako u Norveškoj. Čak smo, kao deca, voleli da pijemo omega 3, jer nemaju ukus - ostale vrste ulja nisu nam bile baš primamljive. Svi smo uvek bili zdravi, čak su nas zaobilazile i prehlade, grip, kijavica...", priča Inger za 021.rs.
 
Srbija ne može da se pohvali proizvodnjom kvalitetne ribe, koja sadrži omega 3 masne kiseline. Ove važne komponente zdravlja i ishrane nalaze se u lososu, tuni, sardinama, skuši i inćunima, ribama koje nisu najčešće na našoj trpezi, punoj industrijske hrane. Zato je rešenje u suplementima.
 
 
Ovo rešenje bliže nam je nego što mislimo - kompanija "Norway House" direktni je uvoznik norveških omega 3 kapsula, ulja i drugih preparata na bazi ovih masnih kiselina, a koje u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe za ovom komponentom zdravog života. Osim što nas čine zdravim iz dana u dan, omega 3 su izuzetno bitne za razvoj najmlađih, pa su tako trenutno vrlo popularni omega 3 ulje za decu, trudnice i dojilje sa ukusom limuna i kapsulice sa ukusima voća. 
 
Norveško omega 3 ulje sa ukusom limuna proizvedeno je od jetre divljeg norveškog artičkog bakalara. Sadrži omega 3 masne kiseline DHA i EPA, prirodne vitamine A, D, kao i vitamin E, a preporučuje se deci tokom rasta i razvoja, kao i trudnicama i dojiljama. Veliki broj istraživanja je pokazao da omega 3 masne kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola (LDL), kao i ukupnog holesterola, regulišu metabolizam lipoproteina, povoljno utiču na krvni pritisak i aritmiju. Takođe, imaju blagotvorno delovanje na gastrointestinalni, muskulatorni i imunološki sistem.
 
 
Kada je reč o kapsulicama, one sadrže omega 3 masne kiseline DHA i EPA, kao i vitamine D i E. Preporučuju se deci tokom rasta i razvoja i to naročito iznad tri godine starosti. Norveške omega 3 kapsule za decu predstavljaju i važan dodatak ishrani, a doprinose jačanju imuniteta i poboljšanju opšteg stanja organizma mališana. Studije su pokazale povećanje koncentracije i sposobnosti učenja kod dece koja su koristila omega 3 masne kiseline.
 
Ovo potvrđuje i naša sagovornica iz Osla, koja dodaje da građani Norveške ozbiljno shvataju i bavljenje sportskim aktivnostima od malih nogu. Ovo ih, naglašava Ingrid, ne čini najzdravijom nacijom na svetu, ali doprinosi da dožive ozbiljne godine potpuno funkcionalni i zdravi - bez problema sa pamćenjem, sa manje stresa, opušteni, aktivni i raspoloženi.
 
Omega 3 proizvode, koje ekskluzivno uvozi "Norway House", možete pronaći u potpuno opremljenom Norway Shop-u u Pariskom magazinu, koji je već na odličnom glasu među Novosađankama i Novosađanima. Ako biste da iz prve ruke čujete o mnogobrojnim benefitima ovih proizvoda, posetite kutak "Norway House" u subotu, 28. oktobra u 11 časova u amfiteatru Spensa. Norway House jedan je od ponosnih sponzora predstave koju Radio 021 organizuje u sklopu ovogodišnje Novosadske jeseni za sve mališane i njihove roditelje. 
 
 
Detaljnije o kompaniji čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti