Uskoro prva Roditeljska kuća u Vojvodini

Svake godine u novosadskoj Dečijoj bolnici oko 100 mališana obolelih od raka potraži pomoć.
Svake godine u novosadskoj Dečijoj bolnici oko 100 mališana obolelih od raka potraži pomoć. Osim borbe s opakom bolešću, roditeljima dece koja nisu iz Novog Sada predstoji i borba za boravak u gradu tokom dugog procesa lečenja.

Statistički posmatrano, u Srbiji svakog dana jedno dete oboli, a nedeljno umre od raka, iako je lečenje od ove opake bolesti kod dece uspešnije nego kod odraslih. Predsednica Udruženja roditelja dece obolele od raka, Joland Korora, kaže da, iako je to veoma teško, roditelji po saznanju za bolest moraju da budu veoma jaki: "Baš zbog tog deteta, jer deca osećaju svaku promenu raspoloženja kod nas. Tugu, bol, sve ostalo".

Pod takvim okolnostima, roditelji koji nisu iz Novog Sada još moraju da brinu za boravak u gradu, kako bi bili uz svoju decu. Korora kaže da se zato snalaze na najrazličitije načine. "Neki spavaju u kolima, čak po parkovima. Hotelski smeštaj ne dolazi u obzir. Ili podstanarski smeštaj ili kod rodbine, gde se ne osećate kao svoji na svome, pogotovo kad lečenje traje", kaže predsednica Udruženja.

Vlada dala kuću, banka kupuje nameštaj

Ovakvo stanje trebalo bi da se promeni za nekoliko nedelja. Pokrajinska Vlada je jednu od zaplenjenih vila u Sremskoj Kamenici, namenila prvoj Roditeljskoj kući u Vojvodini, a Vojvođanska banka je ze njeno opremanje obezbedila 1.600.000 dinara i to na način koji bi trebalo svi da slede.

Predsednik izvršnog odbora te banke, Marinos Vatis, kaže da je sa svojim kolegama odlučio da novac namenjen prazničnim slavljima i poklonima, usmeri u humanitarne svrhe. "Verujem da će, kako naše kolege, tako i naši klijenti koji ove godine neće primiti poklone, osetiti isto zadovoljstvo kada vide osmeh na dečijem licu", kaže Vatis.

Potrebno još novca

Ipak, potrebno je još toliko novca kako bi se Roditeljska kuća u potpunosti opremila, ali direktor Dečije bolnice, Georgios Konstantinidis, veruje da to neće biti problem. On ističe da sada ima dovoljno novca za kupovinu onog što je najvažnije. "Počevši od kreveta za spavanje dece, ormarića, opreme za dnevni boravak, trpezariju i tako dalje. To je kuća od nekih hiljadu kvadrata i zahteva značajno opremanje", kaže Konstantinidis i dodaje da će biti opremljeno šest apartmana za boravak.

A to bi trebalo da znači da više niko od roditelja mališana čije lečenje traje i po dve godine, neće morati da spava u kolima, parkovima, kod rođaka ili da iznajmljuje stanove, kako bi bili uz svoju decu u najtežim trenucima. (Dejan Stojičić)

  • Pitanje

    23.12.2010 19:21
    za novinare!
    Koliko je novaca ukupno prikupljeno od aukcije stvari iz pomenutih kuća? Ako je prikupljeno više od 1600000 dinara, zašto se te pare nisu preusmerile na opremanje "Dečije kuće"? Da li je istina što zli jezici govore o poreklu šarićevog novca u pomenutoj banci? Je li to "izgradnja tajkunskog mosta možda"?

    Šta sad mislite da li je možda bilo pametnije da je Univerexport dao novac za opremanje ove kuće nego li je "usrećio" samo 15000 novosadskih mališana?

    Razmislite!
  • yo

    23.12.2010 09:38
    U moru beznadja...
    ... najzad i lepa vest. Divan gest onih koji su to osmislili. Veliko hvala za humanost.
  • 22.12.2010 23:24
    Konačno...
    ...neka lepa vest!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti