DJB: Ima i novca i načina za zbrinjavanje sve dece u vrtićima

Gradski odbornici Pokreta "Dosta je bilo" Aleksandar Bujić, Dragoslava Lukić i Relja Aleksić ocenili su da nedostaje političke volje, a ne novca kako bi se rešio problem neraspoređene dece u vrtiće Radosnog detinjstva.

Za rešenje koje je Grad pronašao subvencijom privatnim vrtićima, ocenjeno je da trenutno ne funkcioniše na najbolji način.

"Savet roditelja privatnih vrtića je u kontaktu sa Gradskom upravom pokušavao da se izbori za izjednačavanje prava svoje dece sa decom koja idu u Radosno detinjstvo. Jednostavno, oni su diskriminisani jer za troškove boravka svoje dece dobijaju više nego dvostruko manju sumu novca od dece upisane u gradsku ustanovu (subvencija iznosi 8.000 i 10.000 dinara). Privatne predškolske ustanove, kao i roditelji dece, u nekoliko navrata ostajali su čak i bez ove sume, što je kod roditelja stvorilo veliki osećaj nesigurnosti, a to je zato što svako "ad hoc" rešavanje problema dovodi do ovakvih situacija", kazala je Simonida Šijački Višković, članica Saveta roditelja dece koja pohađaju predškolske ustanove čiji osnivač nije grad i ujedno koordinatorka Pokreta "Dosta je bilo" za Novi Sad.

Na tribini "Radosna detinjstva novosadskih mališana - pravo ili privilegija?" koju je ova odbornička grupa organizovala, istaknuto je da je zvaničan broj dece koji je ove godine ostao van bilo kakve mogućnosti za upis u predškolsku ustanovu oko 500. Ukazano je i na problem predstojeće podele Radosnog detinjstva na osam celina.

"Gradska uprava za obrazovanje najavila je početak rada osam novih predškolskih ustanova za 1. januar. Ostaje da vidimo na koji način će ova odluka biti sprovedena za samo dva meseca. Ono što dobijamo ovakvom podelom svakako nisu veći kapaciteti niti bolji uslovi za decu, već troškovi za sedam novih direktorskih pozicija, sedam novih nadzornih odbora i pomoćno osoblje. Pravni naslednik postojeće ustanove Radosno detinjstvo biće svakako u velikom problemu da pokrije sva zaduženja koja će ostati iza pravnog prethodnika", rekao je odbornik DJB Relja Aleksić.

Iznet je i podatak da je za realizaciju projekta podele ove ustanove iz gradske kase predviđeno milijardu i 166 miliona dinara, što iznosi 78% predviđenih sredstava za predškolsku ustanovu pa će "najveći deo ovog troška opet pasti na Grad".

  • DS

    27.10.2017 11:41
    Ratni drugovi
    Ne dirajte nam Boru i SPS, mi smo sa njima potpisali povelju o pomirenju. Oni su naši.
  • mile

    27.10.2017 08:14
    centralna kuhinja ?!
    pa vi /sns, ste na vlasti vec 5g., i vama je jos ds kriv ??!! da nije mozda kriv i jova dejanovic ?! kad ste vec krenuli !! pa dokle vise, da su svi ostali bivsi krivi ?? kad pocinje vasa odgovornost ?? nesposobnjakovici !! a direktor detinjstva je tada bio boro samardzic -sps !!" pa pitajte malo i njega !!
  • av

    26.10.2017 20:21
    av
    "najveci deo troska ce pasti na grad"...svasta,pa na koga ce...ustanova i jeste u vlasnistvu grada,,,nece valjda neko drugi da pokriva troskove gomile kadrova koje grad ubacuje ,nece valjda zaposleni ponovo da otplacuju losa poslovanja stranackih neznalica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.