Tomanova Makanova: Digitalizacija prvo u Vojvodini

Vojvođanskim medijima u narednoj godini predstoji konačno donošenje strategije razvoja, kao i priprema projekta digitalizacije.
Vojvođanskim medijima u narednoj godini predstoji konačno donošenje strategije razvoja, kao i priprema projekta digitalizacije. Kako je najavila pokrajinska sekretarka za informisanje, Ana Tomanova Makanova, akcenat će biti i na konkursima za tehničko opremanje lokalnih medija i njihove nove programe. Za njih će 2010. biti obezbeđeno 62 miliona dinara.

"Ja nudim da se sami mediji organizuju da li po lokalnom ili regionalnom principu, da se udružimo i da zajednički pišemo projekte", kaže ona.

Budući da su zakoni koji regulišu vlasništvo nad lokalnim medijima protivrečni, Makanova kaže da pokrajinska strategija razvoja nudi više opcija za rešavanje tog problema. Dok Zakon o radiodifuziji predviđa da svi mediji budu privatizovani, sa izuzetkom javnih servisa, Zakon o lokalnoj samoupravi dozvoljava opštinama da osnivaju lokalne medije. To je dozvoljeno i nacionalnim savetima.

"Ponudili smo tri moguća rešenja za prevazilaženje ovih protivrečnosti, ali konačnu reč o svemu tome ipak ima Republika. Činjenica je da je zbog stihijske privatizacije čak 60 odsto privatizovanih stanica i listova sada u vrlo lošoj finansijskoj situaciji. Koje god rešenje da odaberemo, moramo se pobrinuti da njihove probleme rešimo", rekla je ona.

Makanova je kao jedno od važnih pitanja istakla pripremu projekta digitalizacije pokrajinskih stanica, a detaljniji dogovori o tome će biti u ponedeljak u Ministarstvu telekomunikacija. "Naš predlog je da Vojvodina bude pilot projekat, znači da prva proše digitalizaciju", ističe ona.

Kako kaže Makanova, projekat digitalizacije biće pravljen u saradnji sa novosadskim Fakultetom tehničkih nauka, a verovatno će se finansirati iz Evropskih fondova.

  • Makanova Tomanova bye bye

    24.12.2010 18:29
    Sedi jedan. Došao je Štefan Seč jedini koji se zaista bori za prava nas slovaka. Dosta si nas jahala i ti i tvoje žuto preduzeće.

    SVS JE TU.
  • vegan

    24.12.2010 14:30
    Ima li zivota na Marsu?
    Ima li pilota u avionu?
  • Aaaaaaa

    24.12.2010 12:22
    jel i radio krajina lokalna stanica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti