Novosadska policija pojačava racije pred praznike

Policija je pred praznike najavila široku akciju suzbijanja nelegalne prodaje pirotehnike, kao i pojačanu kontrolu kafića sa ciljem da se smanji nasilje i pojača bezbednost.

Novosadska policija pokrenula je široku akciju suzbijanja nelegalne prodaje pirotehnike pred praznike i pojačala kontrolu korišćenja petardi, raketa i sličnih naprava. Policija je organizovala predavanja po školama na temu "Upoznajmo pirotehnička sredstva, da bi smo se bolje zaštitili" u cilju podizanja svesti učenika o štetnosti i posledicama igranja eksplozivnim napravama.

Tomislav Matović iz Odseka kriminalističke tehnike upozorava da petarde i slična sredstva nisu bezazlene igračke, što dokazuju povrede koje mogu biti opasne i po život. Neka pirotehnička sredstva prave i buku veću od 120 decibela, pa mogu dovesti i do oštećenja sluha. Policija apeluje na građane da pirotehniku kupuju isključivo u ovlašćenim prodavnicama.

Zakonom o javnom redu i miru, za osobe koje neovlašćeno pale rakete, petarde i drugi zapaljivi materijal, predviđena je novčana ili kazna zatvora do 60 dana. Roditelji dece mlađe od 14 godina, koja počine ovakav prekršaj, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 20.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana, ako je prekršaj posledica propuštanja dužnog nadzora nad detetom. Za neovlašćenu prodaju pirotehničkih sredstava zaprećene su novčane ili kazne zatvora do 30 dana.

Pojačavaju se noćne racije kafea i klubova

Policija će pred praznike organizovati i pojačane racije u klubovima i kafićima sa ciljem da se smanji nasilje i pojača bezbednost u novosadskim lokalima, a pridružiće im se inspektori gradskih, pokrajinskih i republičkih službi. Lokali u kojima se beleži najviše incidenata prvi su na listi za proveru, kažu u policiju, i dodaju da su u pojedinim slučajevima u pitanju samo rutinske kontrole.

Ne precizira se kada će tačno i u kojim delovima grada biti organizovane provere. U racijama će učestvovati i komunalni inspektori i komunalni policajci, kao i pripadnici novosadske žandarmerije. Za novogodišnju noć nisu planirane ovakve akcije.

Talas racija i intenzivnih kontrola lokala pojačan je proletos, kada je ispred kluba "Studio" pretučen tadašnji košarkaš Partizana Strahinja Milošević.

  • boki

    22.02.2011 22:54
    Odgovor LALI
    Pa eto LALO vidis da su ipak upali u Kisacku ulicu 19.02.2011. godine 15 privedenih cutali su svi kao misevi tako da prekini da blejis...
  • 24.12.2010 13:23
    a ciganskanoc u dostojevskog, opet radi u cetiri ujutru a gospoda gosti pijani cice po ulici zapisavaju i povracaju dok gradonacelnik sanja evropeJske snove
  • lala

    24.12.2010 08:33
    Aj bas da vidim da li ce smeti da zadju u Kisacku ulicu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti