Komunalni policajac kažnjen zbog prodaje vetruške

Komunalni policajac V. D. (59) iz Petrovaradina kažnjen je presudom Prekršajnog suda u Novom Sadu sa 30.000 dinara, jer je pokušao da proda zaštićenu vetrušku i time prekršio Zakon o zaštiti prirode.
On je priznao da je u maju 2016. godine na platou ispred Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi pronašao mladu jedinku strogo zaštićene vrste obične vetruške, te ju je držao, bez, Zakonom propisanog, prijavljivanja tog nalaza Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode ili Ministarstvu zaštite životne sredine. 
 
Istu pticu je, nakon što je porasla, ponudio svom prijatelju Ž. G, koji se bavi trgovinom putem internet oglasa, a koji ju je ponudio na prodaju. Za svaki od ova dva prekršaja prekršajni sudija odredio je kaznu za V. D. od po 15.000 dinara.
 
Sudija nije uzeo u obzir odbranu okrivljenog kroz njegove izjave da se o ovoj ptici brinuo, te da ju je, u nemogućnosti da je proda, ostavio na mestu na kome je i nađena. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u ovom slučaju pokrenula je, po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.
 
Ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov kaže da su kazne koje su ovom presudom izrečene, pokazatelj kontrole zabrana izrečenih u Zakonu o zaštiti prirode. "Vetruška je ptica grabljvica koja često živi u neposrednoj blizini čoveka, a primeri požrtvovne brige koju ljudi iskazuju prema njenim gnezdima i mladuncima koje nađu vrlo su brojni. Netačno je da se divlja ptica može prisvojiti i od nje nešto zaraditi. Naprotiv – sistem brige o povređenim, obolelim i nezbrinutim divljim životinjama funkcioniše, te pozivamo svakoga da nam se odmah obrati ako se nađe ovakvu pticu ili bilo koju drugu divlju životinju. Ona će biti brzo zbrinuta i puštena u prirodu čim to bude moguće", kaže Tucakov. 
 
On podseća da je i Ž. G. (48) iz Novog Sada, kome je V. D. predao pticu, koji ju je Ž. G. ponudio na prodaju na jednom poznatom internet-oglasniku, kažnjen zbog tog dela kaznom od 50.000 dinara, presuđenom od strane istog suda, u junu ove godine.
  • pera

    19.11.2017 16:30
    moze im se
    Za mnogo manje prekrsaje, gradjanima se naplacuju daleko vece kazne! Trebalo ga je kazniti sa 300000. Njegov saucesnik, kaznjen sa skoro duplo vecom kaznom, a pticu nije ni uhvatio ni prodao...doduse, njega ne zaposljava grad.
    I bilo bi dobro da 021 istrazi kakav je ishod bio po pitanju inspektora. Da li je otpusten ili i dalje moze da hvata i prodaje sto nije za hvatanje i lov?
  • Nervirach

    17.11.2017 17:56
    Ko su kod nas komunalci! Bolje da naplacuju pljuvanje od jurenja te strasne srpske ekonomske nemani, bakice sa ulicnim tezgama. E, clanovi crne stranke, cek ne, njih su zuti napravil. Pa sta je sad ovo? Ma svi vi clanovi ste ista govna.
  • Hulk

    17.11.2017 17:13
    Konacno i sud da shvati obavezu zastite zivotinja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti