Za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom, država više da ulaže u sport

Osobama sa invaliditеtom kojе sе bavе sportom mеdiji posvеćuju pažnju samo kada osvojе mеdaljе na Paraolimpijadi.
Za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom, država više da ulaže u sport
Foto: Pixabay
Gotovo da sе ništa nе zna o tomе kako i gdе trеniraju, u kojim uslovima i postojе li inicijativе da im sе obеzbеdi podjеdnak trеtman, kao za ostalе sportistе. 
 
Poboljšanjе položaja i kvalitеta života mladih sa invaliditеtom, posеbno sе čini kroz njihovu uključеnost u sportskе aktivnosti. Međutim, sportska aktivnost važna je za stalno održavanje kondicije osoba sa invaliditetom, a u tome često nailaze na rampu od strane same države, koja retko izdvaja novac i finansijski podržava takve aktivnosti.
 
Mila Petrović je devojka sa cerebralnom paralizom, a država joj nije odobrila banjsko lečenje, uz odgovor da je neophodno da neko bude operisan, kako bi ostvario taj vid pomoći. Ona ističe da joj je često potrebna rehabilitacija i stalno održavanje kondicije, te ne shvata takav potez države.
 
"Tokom 17 godina, išla sam na rehabilitaciju svakog raspusta i tako održavala kondiciju, čime sam mogla da doprinesem poboljšanju svog tela. Međutim, kada sam napunila 18 godina, došao je predlog za banjsko lečenje. Podnela sam svu potrebnu papirologiju, oni su potvrdili da mogu da odem na banjsko lečenje, tamo sam bila mesec dana, lekar mi je napisao da se za godinu dana ponovo javim i ponovim banjsko lečenje. Podnela sam papire komisiji, koja me je odbilla sa razlogom da sam punoletna. Moje glavno pitanje je da, ako osobe sa cerebralnom paralizom, koja je pritom neizlečiva, moraju da održavaju svoju kondiciju konstantno, iz kog razloga nam je to onemogućeno. Kada sam ih ponovo pitala i žalila se, rekli su mi da primaju samo teško operisane osobe. Smatram da osobe sa invaliditetom moraju da održavaju kondiciju. Predloženo mi je da kod kuće radim sve što mi je potrebno, ali ja ne mogu neke vežbe samostalno ispravno da izvedem, bez pomoći stručnog lica. Apelujem na nadležne da urade nešto po tom pitanju, da osobe sa invaliditetom moraju da imaju prava na banjsko lečenje i da na tome ne smeju štedeti. Osobe sa invaliditetom su osetljiva grupa i njima se treba mnogo više pozabaviti", navodi Mila Petrović.
 
Kaže da država inače selektivno podržava osobe sa invaliditetom da se bave sportom.
 
"Znam za slučaj gde je majka dečaka sa autizmom podnela inicijativu da se obrazuje školica sporta za takvu decu, što vlast nije podržala. O osobama sa invaliditetom se razmišlja samo tokom izborne kampanje i kada dobiju neko priznanje. Ako želimo da napredujemo, da održavamo kondiciju, neophodno nam je banjsko lečenje i, ako već nižemo uspehe, motivišite nas da to i dalje radimo. Svako nas može tapšati po ramenu, ali učinite nešto konkretno, poboljšajte nam život koliko je to u vašoj moći", napominje Mila Petrović.
 
Psihološkinja i aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom Tatjana Stojšić Petković kaže da je veoma značajno da osobe sa invaliditetom imaju vid rekreacije i održavaju kondiciju, za opšte funkcionisanje i kvalitetniji život.
 
"Kada se neko suočava sa svojojm invalidnošću, u tom prvom periodu, najčešće i ta osoba i porodica očekuje neko izlečenje, ozdravljenje, neko čudo. Invalidnost nije bolest, nego stanje. Morate da prihvatite da živite sa cerebralnom paralizom ili bilo kojim oblikom invaliditeta. Kada to prihvatite, onda je vrlo važno i iz fizičkih i psiholoških segmenata održavati svoje stanje. Ako ja sedim 10, nekada i 12 sati u kolicima, to nije prirodno za telo, dobijem bolove u ramenima, oko vrata, zamor šaka, otečene noge. Zato je važno održavati kondiciju, da biste bili sposobni da funkcionišete, da budete sposobni da maksimalno shodno svojoj dijagnozi budete samostalni. Neophodno je i svakodnevno održavati kondiciju, a povremeno rekreativno se baviti nekim drugim sportovima koji mogu dosta da pomognu. Kada ste aktivni, kada vežbom postižete rezultat, plivate iz zadovoljstva, igrate badmington u kolicima, imaćete kvalitetniiji život", kaže Tatjana Stojšić Petković.
 
Država finansijski pomaže osobe sa invaliditetom samo u slučaju operacija, što ova psihološkinja vidi kao otežavajuću okolnost za rehabilitaciju. Kaže da i kod osoba koje se bave nekim vidom aktivnosti država ne prepoznaje njihove stvarne potrebe.
 
Mila Petrović dodaje da država treba dugoročno da omogući osobama sa invaliditetom stalno bavljenje sportom i rehabilitaciju, jer je to jedini način da oni održavaju svoje zdravlje.
 
Osobe sa invaliditetom trebalo bi da budu aktivnije i da lobiraju kada se donose zakoni koji unapređuju njihov kvalitet života. Još jedno od rešenja koje nudi Tatjana Stojšić jeste da poslodavci koji uplaćuju penale jer ne zapošljavaju osobe sa invaliditetom, preusmeravaju novac na rehabilitaciju.
 
Država mora na svim nivoima da podstiče uključivanje što većeg broja osoba sa invaliditetom u sportska dešavanja i učestvuje u njihovoj orga­nizaciji i realizaciji, ali najpe da uvrsti u stalno finansiranje banjsko lečenje i rehabilitaciju svih osoba sa invaliditetom, kako bi njihov život bio kvalitniji, smatraju naše sagovornice.
 
Pisanje ovog teksta pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržavajući projekat Radija 021 "Moj komšija". Sadržaj teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti