Kineske igračke i dalje najopasnije

Novogodišnji praznici su period kada roditelji svojoj deci kupuju najviše igračaka. Sa polica u prodavnicama na nas prosto vrište svojim šarenilom, i često iz neznanja detetu kupimo nešto što je lepo ali opasno.
Novogodišnji praznici su period kada roditelji svojoj deci kupuju najviše igračaka. Sa polica u prodavnicama na nas prosto vrište svojim šarenilom, i često iz neznanja detetu kupimo nešto što je lepo ali opasno.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Goran Papović kaže za Radio 021 da se u Srbiju već dugo uvozi škart roba iz istočnih i evropskih zemalja. "Ono što je tragedija i poražavajuće kod nas je to što smo mi davno postali deponija Evrope i zemalja Dalekog istoka. Sva ta roba je našla uporište u Srbiji zbog toga što niko ne sprovodi zakon o opštoj bezbednosti proizvoda", objašnjava Papović.                   

On ističe da je potpuno neshvatljivo zašto su nadležne institucije kao što su tržišna inspekcija i Ministartsvo zdravlja potpuno inertne. "Ja bih njih pozvao na savest. Da li ti ljudi imaju decu? Da li uopšte razmišljaju o tome da njihovo dete, i dete nekog njima bliskog može na taj način da strada", pita se Papović.

80% igračaka ispravno

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine prekontrolisano je oko 150 različitih igračaka, od plišanih do šminke za devojčice. Oko 80 odsto ispitanih igračaka su ispravne.

Gordana Milojević Milodragović iz Instituta kaže da su i dalje najlošije Kineske igračke. "Svi kupci mogu da vide i osete kineske igračke koje sve imaju neki miris, da ne kažem nešto drugo, koji često potiču od hemikalije koja nije dozvoljena. Naš pravilnik kaže da plastika ne sme da ima miris", objašnjava Milojević-Milodragovićeva.

Ovogodišnje analize Instituta pokazale su da u igračkama nema olova i kadmijuma. Međutim, igračke se tretiraju omekšivačima plastike od kojih pojedini nisu dozvoljeni. Prema rečima Milojević-Milodragovićeve to naše zakonodavstvo još ne prepoznaje.

"Naša laboratorija radi analize, jedino je stvar što ne možemo takve igračke da odbijemo. Mi moramo da se pridržavamo pravilnika, ali nismo ni kod jedne igračke našli da u toj meri zagađena", kaže Milojević-Milodragovićeva.

Na šta treba obratiti pažnju

Kada svom detetu kupujete igračku postoji nekoliko stvari koje možete proveriti na licu mesta. Maja Tadić sa sajta za upozoravanje i obaveštavanje roditelja Bebac.com kaže oni edukuju roditelje kako da prepoznaju opasnu igračku.

"Edukujemo roditelje kako mogu da provere, koji su saveti za kupovinu bezbednih igračaka, da provere za koji je uzrast namenjena. To je nešto na bi prvo trebalo da obrate pažnju, pogotovo ako je dete mlađe od tri godine. Važno je da igračka ne sadrži sitne delove koji su izuzetno opasni i koje dete može da proguta", objašnjava Tadićeva.

Ona ističe da je velik problem to što roditelji ne mogu hemijski da testiraju igračku. "To je velik problem jel roditelji nikako ne mogu da znaju da li je neka igračka hemijski opasna. Tu bi trebalo da reaguju nadležne službe i inspekcije", kaže Tadićeva.

Dok se ne napišu novi, odnosno bolji zakoni o kontroli kvaliteta, najbolja zaštita je informisanost. Detaljnije informacije o svakoj igrački možete dobiti na sajtovima Bebac.com i Rapeks. Sve žalbe na kvalitet igračaka, ili uopšte proizvoda, možete podneti na broj telefona Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine 064 112 47 26.

  • a

    02.01.2011 11:07
    e da...
    e da Vukajlo u pravu si ja sam tako prosla sa papucama ,mal ne umresmo od smrada a ne znamo odakle i kad smo otvorili cipelarnik kad ono da u nesvest padnes od smradine ,isto tako smo fucnuli odmah u djubre ....a zamisli igracke ,strasno!!!!
  • Dusan - Fikroj

    01.01.2011 14:21
    Da , da , da
    Za sve su krivi chajnizi
  • danijel

    31.12.2010 12:34
    kineske igracke
    ko to kontrolise? I KAKO JE DOSPELO U SRBIJU!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.