Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, slave danas Badnji dan, a sutra Božić, najradosniji hrišćanski praznik.
Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, slave danas Badnji dan, a sutra Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Običaj je da se na ovaj dan rano ujutru odlazi u šumu po hrastovo drvo – badnjak, koji se uveče pali. Hiljadu manjih badnjaka radnici Nacionalnog parka Fruška gora besplatno će deliti Novosađanima danas od 11 sati do podneva na Trgu slobode.
Na Badnji dan pod kuće posipa se slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se, po predanju, rodio Hrist. Običaji nalažu i da se na ovaj dan ništa ne iznosi iz kuće, obeduje se na slami, jedu se posna jela. Tu je još paljenje badnjaka i unošenje slame i prostiranje slame po podu, uz kvocanje i pijukanje. Patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu liturgiju u ponoć u Hramu Svetog Save na Vračaru.

U pravoslavnom svetu običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, a svaki narod je uneo sopstvenu tradiciju u proslavljanje praznika. U Rusiji je običaj da se porodice okupljaju za stolom na Badnje veče, a zatim sledi specijalna večera bez mesa. Pravoslavci u Siriji i Egiptu Božić proslavljaju slično kao Rusi, jer su upravo ruski sveštenici doneli pravoslavlje na Bliski istok i u Afriku. U Grčkoj, koja je prešla na novi kalendar, deca na Badnje veče idu od kuće do kuće i pevaju božićne pesme, a zauzvrat dobijaju slatkiše ili novac. U Bugarskoj se za Badnje veče priprema posebna večera od 12 jela bez mesa koja simbolišu 12 meseci u godini. Nakon večere svi članovi porodice ustaju u isto vreme.

U Ukrajini je najvažniji deo proslave večera na Badnje veče koju zovu Sveta večera, kada se u kuću unosi snop pšenice. Taj običaj se naziva diduh (dedin duh) i simboliše pretke i želju da godina dobro rodi. U Rumuniji je uobičajeno žrtvovanje praseta (pečenca) koje se poslužuje na božićnoj trpezi. Posebnost rumunske božićne trpeze čini "kozonaći" - kolač sa suvim grožđem i lešnicima. Takođe je prisutan običaj da deca za Badnje veče idu od kuće do kuće i pevaju božićne pesme.

U Makedoniji na Badnje veče sledi unošenje "badnika" na kućno ognjište. Drvo se pre toga iseče na tri dela (što predstavlja Sveto trojstvo), a sva tri dela u kuću unese otac.U Gruziji na Badnje veče se čeka da sat otkuca 12 puta, a zatim počinje večera uz tradicionalno gruzijsko vino.

  • Rina

    07.01.2011 00:31
    Badnje vece je mirno, porodicno! Sutra, na Bozic se glasno 'tera' Bozic! Odakle se izrodio ovaj vatromet pirotehnickih sredstava? "MIR Bozji, Hristos se rodi:!
  • Smorena

    06.01.2011 20:31
    od svega i svacega
    Pozdravljam ovom prilikom nasu Komunalnu policiju, ciji rad i postojanje su doprineli smanjenju pirotehnike na ulicama za vreme praznika, kako bar sami tvrde. Sta bi tek bilo da nisu?

    O produhovljenim pravoslavnim vernicima (iste smo vere), koji senluce po ulicama Novog Sada, cak i ne bih.
  • Andro

    06.01.2011 18:52
    Novi Sad, 6. januar 2011., 19,55h
    Napolju topovski udari, pucnjava, rat, strahota!!! Šta se dešava???
    ...a, da, najveći hrišćanski praznik mira i ljubavi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti