Ništa od zdravije hrane u školama

Kvalitet užine koju jedu učenici u Novom Sadu u skorije vreme neće biti poboljšan.
Kvalitet užine koju jedu učenici u Novom Sadu u skorije vreme neće biti poboljšan. Načelnik Školske uprave, Petar Viđikant, kaže za Radio 021 da je jedan od razloga to što nije propisano ko treba da kontroliše kvalitet hrane.

"Nažalost, kada govorimo o kvalitetu hrane koju jedu učenici u Novom Sadu, tu ne možemo govoriti o nekim pozitivnim rezultatima jer je situacija krajnje neujednačena. Veliki broj škola nema odgovarajuće objekte, a jedan broj je izdao te objekte tako da, sem higijenske, nema kontrolu nad kvalitetom hrane koju učenici uzimaju za užinu", objašnjava Viđikant.

On dodaje da postoji inicijativa na nivou Ministarstva prosvete da se ova situacija promeni.

"Imamo dobre parametre kada je u pitanju Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" gde postoje standardi vezani za hasap i za mnogo kvalitetniju ishranu dece. Tako da deca dobijaju pozitivne navike već u vrtiću, ali njih vrlo brzo izgube kad dođu u osnovnu školu", navodi Viđikant.

Članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo, Aleksandra Novakov- Mikić, rekla je da trenutno nema para da se uvede organska hrana u novosadske vrtiće.

"Mi se različitim akcijama trudimo da se, bez obzira što se ne radi o organskoj hrani, što zdravije jede, kako edukacijom onih koji se brinu o ishrani mališana u "Radosnom detinjstvu", tako i dizanjem svesti kod dece i roditelja o značaju adekvatnog energetskog obroka", kaže Novakov-Mikić.

Ona još ističe da su dosadašnje analize pokazale da deca u vrtićima jedu dobro i zdravo.

  • Sunčica

    31.01.2011 16:32
    Prezadovoljni roditelj
    Ja kao jedan prezadovoljni roditelj PU "Radosno detinjstvo"mogu uvek da im stanem u odbranu,te tako i na prozivku ANONIMUSA da dodam da na samom ulazu u vrtićima stoje ne nedeljni,već mesečni jelovnik-treba se samo okrenuti oko sebe i pročitati.Tako je bar u 2 različita vrtića u koja idu moja deca.A ono da jedu šta preostane-to već malograđanin može da napiše,onaj koji bi da je u situaciji-to isto i radio.Sva sreća,te nije.Nadam se da će se i u školama što pre nešto promeniti na bolje,ali treba poraditi i na svesti nas roditelja.
  • BIBI

    14.01.2011 07:32
    priooritet

    Zasto grdski oci ne postave resenje ishrane dece u skolama kao prioritet? neka malo zaborave na neke druge poslove. Pa injihova deca idu u skole i jedu uzinu u njoj ili pored nje.
  • 14.01.2011 07:17
    zasto nase predskolske ustanove kao i skolske ne istaknu na ulaznim vratima svojih objekata NEDELJNI MENI od dorucka,uzine,rucka i uzine za predskolsku decu, uzine za sklsku decu kao i meni za decu u celodnevnom boravku, te tako svi mogu da procitaju skakva je hrana u tim ustanovama, ovako deca jedu sta ostane, jer radnici tih ustanova su ipak ljudi sa svojim porodicama i svojom decom a primanja su im mala...
    Ako se vec toliko vlast poziva na EU eto neka za pocetak krenu sa ovakvim programom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti