"Novosadska kultura sećanja je jedna od najgenijalnijih lokalpatriotskih ideja"

Muzički događaj "Novosadska kultura sećanja" održaće se u četvrtak, 24. maja, a Slavko Matić, frontmen Zbogom Brus Lija, koji će nastupiti u Radio kafeu, priča za 021.rs o kulturi sećanja, prvim rokenrol iskustvima, kao i o tome šta će svirati na ovom nastupu.
"Novosadska kultura sećanja je jedna od najgenijalnijih lokalpatriotskih ideja"
Foto: 021.rs
Novosadski "pankburaši" prvi put su se sugrađanima predstavili pre više od 25 godina u čuvenoj "Rokoteci". Osim novosadskih muzičara koji više nisu sa nama, publika će moći da se priseti upravo "Rokoteke", "Žute kuće", "Garude", "Gajbe", "Rupe", "Linee" i drugih lokacija na kojima je živeo rokenrol u Novom Sadu. Istovremeno, Zbogom Brus Li, Pop Hor Radio i bend iznenađenja izvešće pesme Pekinške patke, Vojvođanskog bluz benda, Sing Sing Singersa, Laboratorije zvuka, La strade, Imperium of Jazza...
 
"Moram da priznam da je 'Novosadska kultura sećanja' jedna od najgenijalnijih lokalpatriotskih ideja. Prošle godine sam lično bio sprečen da dođem, ali su ostali članovi benda bili tu. Ove godine ćemo to definitivno da ispravimo. Kako se kaže, Novi Sad ima dve struje, jedna je alternativno-darkerska, a druga narodnjačko-pankerska. Mi smo ova druga. Odaćemo počast bendovima koji su uticali na nas, a to su Imperium of Jazz, Singersi, Vojvođanski bluz bend, Laboratorija zvuka", kaže Matić.
 
Za muzičare i ljubitelje muzike važan događaj u životu je odlazak na prvu svirku i atmosfera koja se posle nosi kući. Za razliku od današnjeg vremena, škole su bile otvorene za progresivnu muziku, pa se rokenrol mogao čuti u Medicinskoj, Elektrotehničkoj i Ekonomskoj školi. 
 
"Na prvu svirku sam išao u sedmom osnovne, sa drugarom sa Naselja, roditelji su nas pustili do 11. Bilo je to u Elektrotehničkoj školi, a svirali su Sing Sing Singersi. Imao sam sreće da slušam stvarno dobar bend i pošto nam se svirka strašno dopala, sledeća je bila u Ekonomskoj školi. To su bili neki prostori koji danas ne postoje, sviralo se po srednjim školama. Takve stvari utiču na tvoj život, još uvek si mali, neformiran. Flauer Roki Bojs su na bisu izveli 'U svetu postoji jedno carstvo' u pank fazonu. Ti još ne znaš šta je pank, ali znaš šta je Branko Kockica i odjednom čuješ to u nekoj novoj obradi i cela tvoja muzička estetika krene u tom pravcu", priča naš sagovornik.
 
 
"Nikad nemoj plakati zbog ljubavi", "Legenda o Bužiju Fajteru", "Zaseda za Zvonka Bogdana", "Ladi ladi lom", samo su neki od hitova ovog sastava. Međutim, laloškim pankerima obrade pesama drugih autora nisu nepoznat teren.
 
"Ako mi svesno odaberemo neku pesmu da obradimo, onda joj dajemo sopstveni pečat, produžujemo joj život, odajemo počast rokenrolu kao takvom", dodaje Matić za 021.rs.
 
Osim obrada novosadskih velikana, Zbogom Brus Li će odsvirati i dve svoje pesme u čast Igoru Bužančiću Buži i Ljubiši Gligorijeviću, nekadašnjim članovima benda koji su prerano napustili ovaj svet. Da li će im se u nekoj od pesama na bini Radio kafea pridružiti njihova tamburaška sekcija, Matić čuva kao tajnu.
 
 
"Novosadska kultura sećanja" održaće se u četvrtak, 24. maja, sa početkom u 19 časova u Radio kafeu (Miletićeva 45).
 
"Sviđa mi se kada čujem da svirka počinje u 19 časova. Čude se što Roling Stonsi sviraju i sa 80 godina. Naravno da sviraju kad im je koncert u 19 sati, a u 21 su već kod kuće. Tako mogu i ja (smeh). Naši heroji, kojima i odajemo poštu, oni možda nisu dočekali svoje osamdesete. Ipak, neki od njih su dočekali zrele godine, ali i dalje sviraju na jeftinim spravama, po jeftinim lokalima, u jedan ujutro", zaključuje Matić.
  • Jovann

    24.05.2018 00:20
    xxx
    Nedaj boze da ste nesto protiv vlasti pevali pankeri moji, da ste nekom mamu pomenuli! Bruko od ljudi!
  • Nemanja

    23.05.2018 14:17
    @novosađanin

    Dva galeba, Efika, Dara Bubamara, Verige - mesta okupljanja kriminalaca, probisveta i bizMismena - ali što jes' jes', takvi neupućenima deluju 'čisto i kulturno'.
  • analiticar

    23.05.2018 01:39
    Justini NS
    Justina koliko smo mi bili zahvalni posetioci Pipinga, u to vreme svakog meseca se objavljivao neki epohalni album, a nama su pustali uvek jedan isti set pesama i sa veoma malim dodacima , a mi smo bili jednako odusevljeni, ne secam se ko je pustao muziku, ali na ulazu je sasvim sigirno bio tip koji se odazivao na ime Budjavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti