Transplantacija organa (Video)

Za godinu dana, od kada je otvoren rekonstruisani Transplantacioni centar na Klinici za abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine, u njemu je transpnatirano 18 bubrega i četiri jetre. Zbog ne postojanja zakonske regulative koja bi regulisala doniranje organa i tranplantaciju, kao i zbog malog broja doniranih organa ali i slabo razvijene svesti o potrebi doniranja, lekari Transplantacionog centra sprečeni su da urade veći broj operacija. Stoga, u Vojvodini oko 180 pacijenta čeka na presađivanje bubrega, a desetoro na jetru. U toku je javna rasprava o Nacrtu Zakona o transplanatciji organa koji predviđa formiranje nacionalne agencija za transplantaciju koja bi bila u skladu sa evropskim standardima. Agencija bi imala zadatak da vodi nacionalni program transplantacije solidnih organa u Srbiji. Usvajanje ovog zakona jedan je od preduslova da se Srbija uključi u “Eurotransplant organizaciju“, preko koje bi se vršila razmena  organa za transplantaciju sa drugim zemljama. Izvršno  Veće AP Vojvodine u prošloj godini je  izdvojilo 130 miliona dinara za rekonstrukciju i opremanje Transplantacionog centra, pa je tako ta zdravstvena ustanova postala referentna ne samo za presađivanje bubrega, već i za izvođenje složenog programa presađivanja jetre."U poslednje tri godine smo u vojvodjansko zdravstvo investirali vise od 6,5 milijardi dinara, što je više nego u prethodnih 30 godina i zahvaljujući tome danas imamo Transplantacioni centar, Centar zarehabilitaciju dece i novo porodilište", rekao je predsednik Izvršnog Veća  Vojvodine Bojan Pajtić,prilikom obilaska Centra.. On je dodao i da će takva politika biti nastavljena i u uslovima teške finansijske krize.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti