Saobraćajci traže mito za nevažeći zakon

Iako pravilnik prema kome vozila starija od 15 godina moraju dva puta godišnje da idu na tehnički pregled još uvek nije usvojen, pojedini Novosađani tvrde da neki saobraćajci pokušavaju da ih kazne kako bi dobili mito, saznaje Radio 021.

Iako pravilnik prema kome vozila starija od 15 godina moraju dva puta godišnje da idu na tehnički pregled još uvek nije usvojen, pojedini Novosađani tvrde da neki saobraćajci pokušavaju da ih kazne kako bi dobili mito, saznaje Radio 021.

"Na prstima mi je izračunao da mi je poslednji tehnički pregled urađen pre sedam meseci, što nije sporno, barem kako sam ja u tom trenutku mislio. Međutim, nakon toga mi je rečeno kako prema novom zakonu moj automobil, koji je stariji od 15 godina, mora na tehnički pregled na svakih šest meseci", navodi Milan G. koji vozi stariji automobil.

Kako ovaj slušalac Radija 021 nije znao za pomenuti zakon prema kome svoja kola mora dva puta godišnje da vozi na tehnički pregled, zbunio se i ponudio policajcu mito, što je, prema njegovim rečima, ovaj prihvatio.

"Ovakav odgovor službenog lica me je potpuno zatekao, jer za pomenutu stavku nikad ranije nisam čuo. On je počeo da vrti glavom i priča kako će mi napisati kaznu, za koju je rekao da je cifra koju ću morati da platim ogromna. Nakon toga sam ga pitao da li može da mi oprosti ovaj put, kako ću odmah da odvezen auto na tehnički pregled, a ja da mu dam nešto novca za sok. On je novac, naravno, prihvatio i pustio me. Zatim sam celu priču proverio i shvatio da je bolje da sam novac pocepao ili poklonio nekom", navodi naš slušalac.

Policija: Zakon je još uvek nevažeći

Iako ovaj sugrađanin tvrdi da je policajac prihvatio mito, u novosadskoj policiji nemaju saznanja o takvim slučajevima. Kako za 021 kaže šef odseka za saobraćajne poslove u Policijskoj upravi, Zoran Alimpić, podzakonska akta još uvek nisu donešena i osnova za kažnjavanje vozača koji spadaju u ovu kategoriju nema.

"Da bi ova odredba počela da se primenjuje, neophodno je da budu doneti podzakonski akti kojima se, praktično, definiše tehnički pregled vozila. Ta akta su još uvek u proceduri i tek njihovim prihvatanjem će početi da se primenjuje ova odredba. Do tad, vozila starija od 15 godina još uvek ne moraju da ide dvaput godišnje na tehnički pregled", kaže Alimpić za 021.

Prema Galupovom istraživanju, građani smatraju da su na listi najpodmitljivijih policajci na drugom mestu, odmah iza lekara, koje narod ocenjuje kao najkorumpiranije. (Miodrag Sovilj)

  • BranislavNS

    06.02.2011 20:06
    mito bekrijo
    Saobraćajci su najveći mitaroši.Treba ih zaustaviti ali niko ne zna kako.
  • Ceca

    03.02.2011 18:00
    Nikako. Onaj koji tvrdi da je policija na drugom mestu je prevideo gradsku inspekciju. Ono su daleko skuplji i redovnije nas posecuju. Za njih je policija sitna riba. A sta mislite o strankama cije vode u pratnji telohranitelja, sa poreskim prijavama u dzepu idu od firme do firme i uzimaju danak? Ako budem bolje volje, mozda ih sledeci put i nominujem- tek da se zna, posto izbori i nisu tako daleko.
  • semtex

    03.02.2011 14:34
    lepo...
    ...sada ce jos da dobije prijavu za davanje mita:):):)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti