Standard niži za trećinu

Socijalno ekonomski standard zaposlenih u Novom Sadu je prošle godine bio niži  za oko 30 odsto u odnosu na 2009.godinu, kaže predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata grada Drago Đokić.

Socijalno ekonomski standard zaposlenih u Novom Sadu je prošle godine bio niži  za oko 30 odsto u odnosu na 2009.godinu, kaže predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata grada Drago Đokić.

Đokić kaže da je prošle godine 4.500 ljudi ostalo bez posla prema evidenciji sindikata i skreće pažnju da članstvo imaju u skoro svim firmama, i da te podatke smatraju verodostojnim i ujedno naglašava da je prema evidenciji novosadske filijale Nacionane sužbe zapošljavanja bez posla 2010. godine ostalo malo više od 1.000 radnika.

Đokić pretpostavlja da su ti radnici sada ili u penziji, ili u sivoj zoni, rade na crno. Prema njegovim rečima, u 2010. godini plate su u proseku kasnile u privredi tri meseca, a posebno zabrinjava gašenje malih i srednjih preduzeća.

"Nažalost, ono što je trebalo da bude zamajac privrednog razvoja u Srbiji polako nestaje, što je očigledno po slobodnom poslovnom prostoru, kaže Đokić i dodaje da o tome nema precizne podatke za naš grad, jer u takvim preduzećima poslodavci ne žele sindikat. Đokić smatrae da radnici ni ove godine nemaju neku bolju perspektivu, jer vlast nema program kako da se smanji nezaposlenost i privredu pokrene.

"Nema grane privrede koja može biti oslonac i očekivati neki boljitak. Đokić podseća da metalski kompleks u Novom Sadu ne postoji iako je svojevremenobio snažan, dok je tekstilna industrija ispod svakog očekivanja. "I u trgovini više ne ide roba koja se nekada prodavala. Nema grane privrede koja može biti oslonac i očekivati neki boljitak", rekao je Đokić za Dnevnik.
  • sole

    03.02.2011 22:43
    superhik vlada
    krademo od siromašnih i dajemo bogatima
  • agencija

    03.02.2011 19:43
    Predlog
    Da ne bi izazvali sukobe i podele koje već tako drastično prave među građanima (SVESNI LI SU ONI TOGA?), funkcioneri bi mogli preći u privatnike jer je to jedini način da na svojoj koži osete kako se zarađuje za hleb i kako se podmiruju harači! Odraše kožu s leđa privatnicima! Jel njima bolje da mi zatvorimo sve pa da svi jedemo iz kontejnera dok u njima još uopšte ima nešto ili da smanje te evropske poreze koji su potpuno neprimereni za ove uslove gladi i nemaštine!
  • gladni

    03.02.2011 19:36
    šta se ovde uopšte proizvodi?
    Novkabel, Petar Drapšin, 27. mart, Milan Vidak...hranili su brojne novosadske porodice! Koga sada hrane????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti