Od danas do nedelje Novi Sad je "tango grad"

Peti po redu tango festival "Novi Sad - tango grad" počinje danas i održavaće se tokom naredna četiri dana na više lokacija u Novom Sadu.
Od danas do nedelje Novi Sad je "tango grad"
Foto: Gordana Jović Atlagić

Danas, 23. avgusta u Galeriji Matice srpske održaće se "SciTango" - predavanje u kojem se spaja tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Dan kasnije, u petak 24. avgusta na istom mestu će biti prikazani kratki dokumentarni filmovi na temu tanga. Autor, Leonel Mitre, svoj čuveni putujući festival "Cinefilia tanguera" iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi. Tu će biti i jedan od najpoznatijih tango učitelja i koreografa današnjice Anhel Korija, a zajedno sa njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Oba događaja u Galeriji Matice srpske počinju u 18h, a ulaz je slobodan.

Argentinski tango na vojvođanski način

U subotu 25. avgusta u Sinagogi je koncert "Tamburica tango" na kojem će zajedno nastupiti tango orkestar "Beltango kvintet" iz Beograda predvođen profesorom Aleksandrom Nikolićem, jedinim koncertnim bandoneonistom u Srbiji i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine kojim rukovodi koncertmajstor Dubravko Isakov.

Specijalni gost na koncertu biće Ljubinko Lazić, solo kontrabasista Beogradske filharmonije, inače muzičar koji je svojevremeno dobio zvanje prvog diplomiranog umetnika na tamburi u Srbiji. Biće to jedinstvena prilika da ljubitelji tamburaške i tradicionalne tango muzike zajedno uživaju u najpoznatijim delima čuvenih tango kompozitora, uz nesvakidašnji spoj argentinske i vojvođanske muzičke tradicije, u izvođenju muzičara svetske klase.

Kako je tango muzika neodvojiva od plesa, na koncertu će nastupiti Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić koji predstavljaju novi talas igrača argentinskog tanga u Evropi, a ujedno i pionire u širenju kulture tango plesa u Vojvodini, prvenstveno u Novom Sadu.

Koncert "Tamburica tango" počinje u 19 časova.

Tango ples na otvorenom

Poslednjeg dana festivala, u nedelju 23. avgusta, tango će se plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Ideja je da se tango kultura približi što široj publici i zato će u njemu moći da uživaju i tango plesači i svi zainteresovani građani.

Muziku pušta tango DJ Marija Bejkova iz Skoplja, a ples na otvorenom počinje u 21h.

Organizator festivala je novosadsko udruženje "Todo Tango", prvo Udruženje ljubitelja tango muzike i plesa u Vojvodini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti