Štrajka u novosadskim školama ima i nema

Nastavljen je štrajk u novosadskim školama, a neke koje su do petka radile skraćeno danas su počele sa redovnom nastavom.

Nastavljen je štrajk u novosadskim školama, a neke koje su do petka radile skraćeno danas su počele sa redovnom nastavom.

Ipak, kako je Radiju 021 rekao Mirko Radeta iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, škole koje pripadaju tom sindikatu i dalje su u štrajku. - Sinoć je doneta odluka da se štrajk nastavi, ali škole same odlučuju na koji način - kaže on. On navodi da su skoro sve srednje škole potpuno obustavile nastavu, dok deo osnovnih ima skraćene časove na pola sata.

Savet je roditeljima ili đacima da prethodno ipak provere sa matičnom školom da li da dolaze na nastavu.

Za 18h je dogovoren sastanak svih škola sa teritorije Novog Sada na kojem bi trebalo da bude usvojena odluka većine o obliku štrajka kog bi se svi pridržavali. Takođe, ovaj sindikat će u podne prošetati gradskim ulicama, kako je ranije najavljeno. SPRV ima svoje članstvo u dve trećine škola na teritoriji gradske zajednice.

Štrajk nastavlja i "Nezavisnost"

U nedelju je i sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" odlučio da nastavi štrajk skraćenjem časova na 30 minuta.

Kako je rekao predsednik tog sindikata Tomislav Živanović, "Nezavisnost" neće potpisati protokol prema kome je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, koji su u petak uveče sa vladom potpisali predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije. "Protokol nije jasan i nema preciznog dogovora o povećanju zarada prosvetnih radnika", istakao je Živanović posle sastanka Glavnog odbora sindikata. On je dodao da su članovi "Nezavisnosti" spremni da iniciraju dalje pregovore sa vladom i pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

Vlada i dva sindikata prosvete su u petak postigli sporazum, prema kome će zaposlenima u prosveti biti isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine dok će, pored redovnog povećanja zarada, njihov dodatni rast zavisiti od prihoda u budžetu. Time su ti sindikati praktično poklekli pred vladom u svom osnovnom zahtevu, a to je povećanje plata za 26% do kraja godine. (S.K.)

  • Interviju

    10.02.2011 08:01
    Leonardo Erdelji, 10.02.2011.
    "Ova dva sindikata koja vuku štrajk, koja nisu prodala svoje ljude, baš tu ću reč da upotrebim, da napravimo zajedničku platformu, a to je to nećemo da odstupimo od onoga što smo zajednički potpisali, to je tih 18 posto, samo ono što su nam ukrali, ništa više.“
  • Interviju

    10.02.2011 08:00
    Tomislav Živanović, 10.02.2011.
    "Evo u novinama vidite vezano za prekršajne prijave protiv ministara koji su nenamenski potrošili sredstva, onda znate koliko su prosvetni radnici jadnici i bednici kad sve saberemo, mi nećemo odustati od ovoga. Štrajk će biti. Ako ministar dovodi obrazovanje do apsurda, mi ćemo na kraju ovom narodu reći da ćemo ministru pomoći jer narod treba da nam pomogne, roditelji, ako žele da imaju kvalitetno obrazovanje, mi stvarno želimo kvalitet.“
  • zgrozena majka

    09.02.2011 09:19
    sram vas bilo dupeta
    kako predajeta i kako postupate sa decom dobro ste i placeni imate dosta para ko neko za dve plate.Nego vidite sta cete posle strajka za to treba da se zabrinjavate da ne biste ostali bez posla jer na birou ima jos prosvetara koji bi da rade.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti