Motoristi i dalje divljaju gradom

Uprkos videonadzoru i policijskim patrolama, na Beogradskom keju i drugim prometnijim saobraćajnicama i dalje divljaju motociklisti.  
Iako je tek februar, proleće je, takoreći, iza ćoška. Čim zasija sunce, na svakom bulevaru i u malo široj ulici mogu se videti motociklisti kako divljaju na zadnjem točku svog ljubimca. Pri tome krše veliki broj saobraćajnih propisa i, što je još gore, dovode u opasnost ostale učesnike saobraćaja. Na takav problem žali se naš sugrađanin Ištvan sa Bulevara oslobođenja.

"Imamo jako velik problem sa ovim motorašima, jer zuje po bulevaru, posebno od raskrsnice kod Futoške pijace prema Limanu. Zuje i danju i noću, voze na jednom točku i prosto se ne može izdržati", kaže Ištvan.

Ovakvi slučajevi uglavnom se dešavaju noću, jer je tada manja gužva u saobraćaju i, što je još važnije, skoro da uopšte nema saobraćajnih patrola. Komandir saobraćajne policije, Rade Vukelić, rekao je ranije za Radio 021 da saobraćajna policija izbegava da noću na ulice šalje veći broj patrola. "To je iz razloga što većina tih motociklista, koji su neodgovorni, gleda na saobraćajne policajce na motorima kao na konkurenciju i izazivaju ih na jurnjavu po gradu", navodi Vukelić.

Saobraćajne prepreke nisu rešenje

Međutim, da se nesreće dešavaju i tokom dana potvrđuje slučaj dvanaestogodišnjeg dečaka koji je u julu prošle godine stradao na pešačkom prelazu na Bulevaru oslobođenja kada je na njega naleteo motociklista. Ukupno su 132 osobe povređene tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali motociklisti.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, Siniša Bubnjević, ističe da postavljanje saobraćajnih prepreka nije rešenje, jer one nekad  više štete nego što koriste. "Nije stvar u tome da se stvaraju prepreke, već je potrebno urazumiti ljude. Pre svega, jako je loše obrazovanje pojedinaca i imamo slabiju kontrolu nego što bi trebalo da imamo", tvrdi Bubnjević.

S time se slaže i Stanislav Moravčević Cile iz motokluba "Klasik vils" iz Futoga. On ističe da svaki motoklub ima strogi kodeks ponašanja zbog čega retko kad može da se vidi kako njihovi članovi divljaju po gradu. "Po pravilima svakog motokluba motociklista mora da nosi boje svog kluba, tako da se uvek može otkriti odakle je. Takođe, ukoliko videonadzor snimi registarsku tablicu, uvećanjem snimka se može saznati ko je vlasnik motora", kaže Moravčević.

Klub "Klasik vils" učestvuje u edukaciji dece po osnovnim školama o bezbednosti u saobraćaju i organizuje javne tribine na tu temu. Moravčević kaže da edukacija pre svega treba da počne unutar porodice. "Mislim da treba uticati na roditelje jer sama kultura potiče od kuće, pa sve to kasnije prati društvo. Međutim, ako vam mama i tata kažu da je na motoru obavezno nositi kacigu ili vam ne daju ključ od motora, mislim da je to velika stvar već u samom startu", smatra Moravčević.

On dodaje da su njihova dosadašnja iskustva pokazala da roditelji uopšte nisu svesni kako se njihovo dete ponaša u saobraćaju. "Jako je slab odziv roditelja na javne tribine i mislim da su  roditelji čija deca voze motor, a oni sami ne voze, takođe slabo edukovani. Primetili smo kod roditelja koji voze ili vole motor, da oni dosta utiču na svoju decu", navodi Moravčević.

Karting staza i autodrom nisu dovoljni

Gradske vlasti najavile su izgradnju karting staze i autodroma između Kaća i autoputa u nekoj bliskoj budućnosti.

Moravčević smatra da to neće smanjiti divljanje po gradu, jer je to staza koju će bogataši izgraditi za one sa dubljim džepom, a siromašniji će i dalje besplatno divljati po novosadskim ulicama.

  • Baltazar

    19.02.2011 06:17
    Bahati šta?
    Ja vozim i bicikl i motor i auto. Nisam primetio da je procenat bahatih motoraša veći od bahatih vozača drugih vozila. Svi su slični u tome da ugrožavaju "slabije" učesnike u saobraćaju od sebe.

    Auto me često iseče iako imam prednost kad sam na biciklu/motoru, a to ne bi radio da vozim kamion - puno puta sam jedva izvukao živu glavu.

    Ovakvi huškački tekstovi (motoristi divljaju) su školski primer kako se manipuliše ljudima. Osim jednog slučaja kad je onaj idiot zgazio dete motorom, motori uglavnom ne ugrožavaju ljude ni blizu koliko pijani vozači većih vozila.

    Kada se motor zakuca u auto, ko će izvući deblji kraj? Na onom mestu na bulevar gde je onaj kreten na zadnjaku ubio dete, ja se plašim stati da propustim pešake kad sam motorom. Zašto? Zato što je motor uzak i kola često prođu pored mene i za malo zgaze pešaka, ili kasno vide da sam stao da propustim pešake pa zakoče naglo na par cm iza mog motora (a znam šta će mi se desiti ako neki majstor ne stane na vreme).

    Suština je da kod nas ima puno bahatih ljudi, pa se to oslikava i na saobraćaj - nebitno šta voze, ili pešače li.
  • Biciklista

    18.02.2011 22:54
    Eto sad vidim da i biciklisti ugrozavaju pesake ! A znate li zasto ? Zato sto bahatim pesacima nije dosta sto na bulevaru imaju lepih pet sest metara sirok trotoar - vec prosto obozavaju da hodaju biciklistickim stazama ! Na pesackim prelazima se uvek nadje po neki idiot koji hoce da obidje ostale pesake - i kuda bi nego po delu koji je obelezen za prelazak biciklista . I onda biciklista kriv sto ga je udario, a to sto je i biciklista pao - to nikom nista. Hiljadu puta sam prosle godine zvonio budalastim pesacima da mi se sklone sa staze i niko se nije izvinio - vec cujem komentare " majmun, budala idiot. . . " , a i pominju mi i majku i ostale zenske clanove familije. Pa ko je ovde lud ??? Sto je najgore, to se vrlo cesto desavalo na par metara od patrole saobracajne policije koju to uopste ne zanima - oni gledaju da na drugu stranu. E pa policijo da vas obavestim - i pesaci su ucesnici u saobracaju, pa i njih kaznjavajte. Jel seta po biciklistickoj stazi - seta, pa napisite mu prijavu, nek i on plati kaznu, nek zaradi neki negativan poen, pa kad nakupi dovoljno poena - po novom zakonu nece moci da vozi kola, pa ce se dovesti u red .
  • novosadjan

    17.02.2011 12:22
    samo pljujete po motorasima, a sto policija stoji parkirana u brace ribikara kao u svom dvoristu (stoje na putu) razgovor mobilnim da i ne pominjem, detelinara stanica policije na pesackom skoro svako vece dva sluzbena vozila to niko ne vidi !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti