Svakodnevno bacaju tone hrane

Iako egzistencija oko 1.000 Novosađana zavisi od obroka pripremljenih u Narodnoj kuhinji, iz raznih supermarketa, pekara i restorana svakodnevno se bace tone upotrebljive hrane.

Iako egzistencija oko 1.000 Novosađana zavisi od obroka pripremljenih u Narodnoj kuhinji, iz raznih supermarketa, pekara i restorana svakodnevno se bace tone upotrebljive hrane.

Razbacivanje hranom u periodu krize i gladi deluje toliko neumesno da je izlišno i pričati koliko je to pogrešno. Pa ipak, iz ovog ili onog razloga, tone hrane svakodnevno završe u kontejnerima, umesto u stomacima gladnih Novosađana. Na primer, često je reč o robi koja je sa rafova skinuta zbog toga što nema deklaraciju, ali te namirnice su u većini slučajeva ispravne za jelo.

Kako za 021 kaže predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, Goran Papović, sa strane zakona nema nikakvih prepreka da hrana završi u narodnim kuhinjama, ali nedostaje inicijativa da do nečeg sličnog dođe.

"Zakonski okvir postoji, ali ljudski ne postoji. To i jeste hrana, samo zato što se nije prodala tri dana ne znači da se ne može iskoristiti za narodne kuhinje, ali niko nema nameru da to učini, već pokušavaju da je prodaju do poslednjeg dana, a onda je bace", navodi Papović.

Prema njegovim rečima, na Zapadu je potpuno normalno da neiskorišćena hrana iz restorana i hipermarketa završi u tanjirima sirotinje, jer postoje strogi zakoni koji kontrolišu ove kompanije. Prema ovim regulativama, meso koje se ne iskoristi mora se ili uništiti ili podeliti narodnim kuhinjama, a većina se odlučuje za drugu opciju.

"U zemljama zapadne Evrope postoje strogi zakoni, prema kojima podgrevanja hrane i korišćenja istih namirnica danima ne sme biti, već se nepojedena hrana isti dan ili uništava ili distribuira u humanitarne svrhe", kaže Papović.

Predsednik Novosadskog humanitarnog centra, Dejan Živković, potvrđuje da nijedna firma koja se bavi preradom hrane nije odlučila da namirnice podeli onima kojima je najpotrebnija.

"Ne, koliko mi je poznato, niko se ne odlučuje da neprodatu hranu pokloni u humanitarne svrhe. Došlo je jedno strašno vreme, kada se sa jedne strane resursi poput hrane troše i bacaju, a sa druge strane, narod je gladan i željan", kaže ovaj humanitarac.

Posle kontrola raznih inspekcija, u poslednjih šest meseci je sa rafova izbačeno i uništeno oko 60.000 kilograma hrane kojoj nije istekao rok trajanja, najčešće jer je u pitanju bila nedeklarisana roba. Prema zakonu, jedino ograničenje u doniranju hrane narodnim kuhinjama je da je hrana ispravna, to jest, da joj nije istekao rok trajanja.

Da li jedan deo ove hrane, ipak, završi u stomacima Novosađana, preko raznih prerada i ponovne prodaje pokvarene robe, istražićemo u narednim danima. (Miodrag Sovilj)

  • @Jaca

    17.02.2011 20:29
    ko ti je kriv ali jesam
    i ko pita moze samo da prodje bolje
    ako i odbiju imam informaciju vise
    pitas poslovodju, gazdu radnika
    ah da pa treba imati nesto izmedju dva uveta
    ludacima ne pada napamet da neko mozda nema
    volju zelju hrabrost i savest da pita
    pitali mi i trazili i one posebne kontejnere za vrtic da se odvaja papir, staklo, limenke i dobili
    jedino je strasno sto su posle par meseci sklonjene jer je bilo stoje koja ne gleda sta pise na kanti
  • Marko

    17.02.2011 16:16
    Nista me ne iznenadjuje jer niko nema ni grama moz
    Svojevremeno sam 2007-2008 godine sluzio civilno u jednoj od skolica "Radosnog Detinjstva" i bio sam blago receno SOKIRAN, kada sam video koliko se hrane baca u nepovrat svaki dan.
    Niko iz uprave "Radosnog Detinjstva" se nije setio da pokupi svu onu hranu koja se ne iskoristi po skolicama.Sa tolikom kolicinom narodna kuhinja bi imala ogromnu kolicinu hrane , vise nego dovoljnu za sve gladne !!!!!
    Ovako....su se kazani praznili tako sto se hrana baci ili su davali ljudima koji uzgajaju svinje
    (ovo drugo je bio slucaj u mojoj skolici).
  • JAca

    17.02.2011 14:52
    Ma dajte ne ložite se pa koga da "pitamo" haha jel ovde stvarno samo ludaci bacaju komentare???
    A ti pod nikom "Ja" si verovatno imao takvo iskustvo, pa ovde prosipaš pamet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti