Propada štrajk prosvetara?

Najnoviji pokušaj predstavnika sindikata i Vlade Srbije, da sporazumom okončaju štrajk u školama je propao, pa će časovi i dalje biti skraćeni. Ipak, u manjem broju škola, tvrde predstavnici prosvetnih vlasti.  
Najnoviji pokušaj predstavnika sindikata i Vlade Srbije, da sporazumom okončaju štrajk u školama je propao, pa će časovi i dalje biti skraćeni. Ipak, u manjem broju škola, tvrde predstavnici prosvetnih vlasti.

Potpune obustave nastave nema, sindikati su podeljeni, a prema tvrdnjama prosvetnih vlasti, nastava u većini škola u Novom Sadu i okolini je normalizovana. Uz to, deo zaposlenih u prosveti počinje da radi zbog straha od smanjenja zarada, pa se čini da je štrajk na početku fijaska.

U sindikatima kažu da plate ne bi smele da budu niže, ali načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug, Petar Viđikant, kaže za Radio 021 da je to realna mogućnost. "U principu, stav Ministarstva je da je do 9. februara neka linija tolerancije. Pretpostavljam da ako časovi i dalje budu skraćeni, da to može da utiče na visinu plate", kaže Viđikant.

Većina sindikata, koja se nije sporazumela s Vladom, za sada nastavlja štrajk, ali kako nastava nije u potpunosti obustavljena, štrajkači su izgubili glavni instrument pritiska na Vladu, pa tako u resornom ministarstvu već spremaju plan za nadoknadu gradiva. Viđikant kaže da su škole dostavile svoje predloge, te da će konačni plan biti poznat nakon završetka štrajka u svim školama. Izvesno je da će gradivo biti sažeto gde god je to moguće, ali i da će školska godina biti produžena za nekoliko dana.

Moguća potpuna obustava nastave

Računica neće biti tako jednostavna, ako prosvetari istraju u štrajku. A prema rečima potpredsednika Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Ivana Pivničkog, moguć je i gori scenario od skraćenih časova: "Stav Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine je da ovaj oblik štrajka neće trajati beskonačno. Moguća je radikalizacija štrajka, ako ne dođe do dogovara".

Bez radikalizacije, male su šanse za uspehom štrajka, a pun efekat je svakako propušten zbog nesolidarnosti sindikata. Sindikati policije i zdravstva takođe su organizovali štrajkove, ali Pivnički kaže da nema informacija o pokušajima zajedničkog nastupa u pregovorima s Vladom. "U svakom slučaju Vlada treba da reaguje na stanje u državi koje je veoma loše. Ovo što rade sindikati iz ostalih delatnosti je signal Vladi, da ovako dalje ne može", kaže Pivnički.

Pare se rasipaju, ali ih nema za plate

A očigledno je da može, sve dok su sindikati razjedinjeni, ali i dok ministri uspevaju da zahteve prosvetara predstave nerelanim. Para u budžetu nema za povećanje plata svim budžetskim korisnicima, ali se zato novac poreskih obveznika može rasipati na pravljenje sajtova od 25.000 evra za pojedina ministarstva ili na otpremnine, koje se legalno zloupotrebljavaju prelaskom zaposlenih iz jednog u drugo javno preduzeće. (Dejan Stojičić)

  • 19.02.2011 08:54
    nije problem usavrsavanje...nego je nekima problem rad
  • 18.02.2011 11:21
    Anonimus anonimusu
    Ko kaže da je usavršavanje problem prosvetarima? Gde ste vi to čuli? Da li poznajete statistički značajan uzorak prosvetara, znači bar nekoliko stotina predstavnika te struke, pa ste doneli taj genijalan zaključak? Ni Sanja ni vi ne radite očigledno u prosveti, a sve znate o ovoj struci i njenim problemima u Srbiji. To je u najmanju ruku neozbiljno, tako da ja sumnjam u kvalitet posla koji obavljate na svojim radnim mestima. Doneti brz i olak zaključak, obojen subjektivnošću i eventualnim lošim iskustvom sa nekom delatnošću, može svaka, pa i nepismena osoba.
  • 18.02.2011 07:14
    slozicu se sa Sanjom, kad ne odradim ono sto se od mene ocekuje snosim posledice. kad mi se ne svidja posao, plata, uslovi rada... moram da trazim nov posao, i naravno da moram da se usavrsavam non stop da bi mogla da radim... a sto je onda to problem prosvetarima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.