Srednjoškolci nezadovoljni saradnjom roditelja i škole

Kod novosadskih srednjoškolaca poverenje u roditelje jača kada im opravdavaju izostanke, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u školama povodom "Dana nenasilnog otpora".  
Kod novosadskih srednjoškolaca poverenje u roditelje jača kada im opravdavaju izostanke, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u školama povodom "Dana nenasilnog otpora". Tako je odgovorilo više od 80 odsto đaka, a anketiranje je bilo anonimno.

Profesorka Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" koja je organizovala  istraživanje, Vesna Prugić Mileusnić, kaže da se deca tako uče pogrešnim vrednostima. "To navodi na zaključak da su roditelji saveznici u bežanju sa časova, idu linijom manjeg otpora, nedovoljno objašnjavaju deci šta je ono što je ispravno, šta je ono što je dobro i time im čine medveđu uslugu, jer ih ne upućuju na odgovornost prema životu, prema radu, prema bilo čemu", upozorava ona.

Anketiranje je sprovedeno kako bi se ispitalo kakva je danas uloga autoriteta – profesora i roditelja kod učenika. Đaci tvrde da skoro 50 odsto nastavnika gradi lažni autoritet izazivanjem straha kod svojih učenika. Dušan Dragaš, predsednik učeničkog parlamenta Elektrotehničke škole misli da je problem i to što su profesori nezainteresovani da se situacija promeni.

"Nema nikakvih vannastavnih aktivnosti, sve se svodi na bubanje teorije, nema nikakvih sekcija, retki su primeri gde toga ima, ali mislim da toga treba da bude više, kao i više saradnje sa roditeljima i nastavnicima. Smatram da bi se tako rezultati poboljšali", dodaje ovaj srednjoškolac.

Roditelji: Profesori su nezainteresovani!

Roditelji odgovornost za to što deca više ne vide autoritete u njima i u predavačima prebacuju na profesore i upravu škola, okrivljujući ih za nemar i nebrigu o deci. Marija Pavkov iz Saveta roditelja jedne osnovne i jedne srednje škole kaže da pojedini učitelji i nastavnici jednostavno zaboravljaju njihovu vaspitnu ulogu.

"Roditelj se obrati učiteljici da na odmoru samo malo pripazi, u pitanju je devojčica, da ne bi ponovo dobila rasečenu usnu, od drugih devojčica, da bi učiteljica na to odgovorila da nema nameru da se bavi tako nečim, jer je njena pauza za kafu i cigaretu", priča majka troje dece.

Odgovori učenika na pitanja iz upitnika ukazuju na to da profesori na časovima u potpunosti ne rade svoj posao, jer je skoro 70 odsto dece reklo da se nastavnik retko posveti problemu učenika. Rezultati istraživanja predstavljeni su na skupu pod nazivom "Predavači i roditelji – kome zvono zvoni?!" održanom u pokrajinskoj Skupštini. (V. Đurić)

  • Novosađanka 2

    20.02.2011 09:21
    "javašluk i nerad"
    ...ne treba vaše dete da bude nagrađeno zato što radi pravu stvar (ne beži sa časova), nego sankcije treba da snose oni koji NE poštuju pravila (beže sa časova).
    Zna se gde se stiče osnovno vaspitanje - u kući, od roditelja - zar ima još ljudi koji misle drugačije?!Prosvetni radnici treba samo vaspitanje da proširuju na ostale moralne vrednosti, dalji razvoj ličnosti... A činjenica je i da je među nastavničkim kadrom vršena negativna selekcija: ko je osrednji i loš đak u srednjoj, ode na Filozofski (srpski,istorija, geografija...)Takođe, na fakultetima za zvanje profesora, vrlo malo pažnje se poklanja pedagogiji, psihologiji...
  • @Profesor

    19.02.2011 21:54
    Zasto bi roditelji davali 120 dinara za obezbedjenje? Osnovno i srednje skolovanje je besplatno, a skola je duzna po zakonu da obezbedi sigurnost djacima. Jos da roditelji placaju obezbedjenje skoli! Pazi molim te!
  • 19.02.2011 21:39
    javasluk i nerad
    Sta su skole uradile da nagrade decu koja ne izostaju sa casova. Sramotno je da profesor zakljuci 5 detetu koje sistematski bezi sa kontrolnih i pismenih. Moje dete ide u IV raz. gimnazije Isidora Sekulic i tesku smo bitku vodili pogotovo u prvom i drugom razredu da nema izostajanja sa kontrolnih a kamoli bezanja iz skole. Tim cinom smo je stavljali u vrlo neravnopravan polozaj, pogotovo kad je bila sezona ocenjivanja. Izdrzala je i prosle godine u odelenju od 34 ucenika samo njih troje nije imalo izostanke. Moje dete nije imalo ni opravdanih ni neopravdanih. Nije nagradjena zbog toga i niko to nije primetio.O namicanju ocena o losem radu profesora neki drugi put. Volela bih da neko iznenada bez najave na skolskom casu zada gimnazijalcima temu da napisu sastav. Iznenadili bi ste se koliko malo dece je u stanju da napise suvislu stranu teksta sa adekvatnim sadrzajem i bez stilskih i gramatickih gresaka. Nastava maternjeg jezika je katastrofalna cak i na drustvenim smerovima. Obrada knjizevnih dela stereotipna i sa ucescem nekoliko glasnijih. Ostali cute i spavaju. Profesore niko ne kontrolise sustineski. Razredi su preveliki. Kad su polagali prijemni primljeno ih je 30, a najesen se pojavilo niotkuda 5 sa vezama koji su uglavnom losiji od ostalih i vecinom necija deca. Boze moj ne moze dete bivseg dekana da ide u neku levu skolu. Gimnazija sine pa makar jedva dvojke zaradjivao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.