Nastavlja se obnova fasada, raspisan novi tender za obnovu kuće Mileve Marić

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je novu javnu nabavku za obnovu kuće u Kisačkoj 20 u kojoj je jedno vreme boravila poznata matematičarka Mileva Marić sa mužem Albertom Ajnštajnom.
Nastavlja se obnova fasada, raspisan novi tender za obnovu kuće Mileve Marić
Foto: 021.rs

Kuća je pripadala porodici Marić i stara je više od 100 godina. Dugo postoji ideja da postane muzej, ali to do sada nije realizovano. Za radove na obnovi fasade sada bi trebalo da bude izdvojeno oko 6 miliona dinara.

Zavod traži i izvođače radova za obnovu fasada kuća u Štrosmajerovoj 5 i 14 u Gradiću, kao i u Dunavskoj 27 u centru grada. Za popravku fasada i krovova ovih kuća predviđeno je oko 7 miliona dinara.

Ovo je samo deo radova na obnovi fasada koji se planiraju u narednim mesecima u Gradiću i starom jezgru grada. Tako je u toku tender za izvođača radova na kućama u Beogradskoj 2, 3, 5, 7, 8, 9, 11, 13, 15 i 19, zatim u Štrosmajerovoj 1, 1a, 4, 6 i 10, kao i u Prote Mihaldžića 14, na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3 i u Lisinskog 1 i 2 u Petrovaradinu, kao i u Zmaj Jovinoj 28 u centru grada. Za to je predviđeno 82,3 miliona dinara.

Ove godine je već sklopljen ugovor za obnovu zgrade na Trgu slobode 4, u vrednosti od 6,4 miliona dinara, sa NPN Gradnjom iz Novog Sada i ti radovi bi trebalo da počnu uskoro.

Prethodno su polovinom godine počeli radovi na obnovi fasada pet kuća u Gradiću i to u Nazorovoj 1 i Štrosmajerovoj 7, 9, 12 i 18, od kojih su neki već i završeni. Ove radove takođe izvodi NPN Gradnja i cena je skoro 20 miliona dinara.

Svi ti radovi deo su 150 miliona dinara vrednog izdvajanja iz budžeta Srbije za obnovu fasada u Novom Sadu u ovoj godini, u sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture 2021. Republika je prethodno prošle godine za to izdvojila 100 miliona dinara, pa su tokom 2017. i početkom 2018. godine završene obnove 21 fasade u Gradiću. Radove su izvele beogradske firme Ornament investinženjering i Niković compani.

  • Piško

    03.11.2018 19:11
    ...
    Stvari su tu malo složenije. Mileva Marić i Albert Ajnštajn su imali brak sklopljen u ambijentu matične uprave Bačko-Torontalske Županije, kojoj je Novi Sad u to vreme pripadao. Pošto su, raspadom Kraljevine Mađarske, župni brakovi de jure proglašavani ništavnim, bračni drugovi su od 1920. morali da se običnim potpisom opredele da li brak ostaje u Prvoj Mađarskoj Republici ili se prebacuje u pravnu nadležnost Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz arhivske građe se vidi da Marija i Albert nikada nisu pravno razrešili ovo pitanje stoga je brak sa čisto pravnog stanovišta ostao ništavan. Ovo mali broj ljudi zna, pošto ne čitaju dalje od beletristike.
  • Haristotel

    03.11.2018 17:47
    Mileva je na studijama bila nadareni student matematike, ali matematikom (u užem smislu) nije se nikad bavila, niti je na tom polju ikad ispoljila neke viđenije rezultate - prvenstveno zbog zauzetosti porodicom i zbog porodičnih problema (jedno dete su, silom prilika, dali (inkognito) na usvajanje). Albert je imao svoje naučničko okruženje (bili su to listom naučnici Mađari jevrejske pripadnost), a Milevi je Albert izričito zabranio da se meša u bilo kakva debatovanja u okvirima družine - s izuzetkom serviranja kafe. Ne postoje dokazi da je Abert ikad proveo noć (od jutra do zore) u kući Marićevih. Albertov i Milevin brak se brzo raspao.
  • Pićuka

    03.11.2018 15:45
    Da li neko može da osmisli nešto ozbiljno u ovom gradu ? Spolja gladac iznutra jadac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.