VOICE: I dalje nepoznato rešenje za problem s podzemnim vodama, nema više ni zelenog krova na Promenadi

Višemesečno istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) pokazalo je da je gradnja tržnog centra Promenada projekat koji je loše realizovan.
VOICE: I dalje nepoznato rešenje za problem s podzemnim vodama, nema više ni zelenog krova na Promenadi
Foto: 021.rs

Kako se navodi u tekstu, otkako su se pojavile prve optužbe na račun firme "NEPI Rockcastle", da je zbog pokušaja da uštedi izazvala opštu opasnost, na površinu su isplivale nepravilnosti vezane za izgradnju najvećeg tržnog centra u Srbiji. O problemima sa podzemnim vodama koji nisu rešeni ni sedam dana pre otvaranja "Promenade" 021 je već pisao ranije, a VOICE sada navodi da iz gradske vlasti i preduzeća "NEPI" ni posle dva meseca nema odgovora šta će biti sa podzemnim vodama.

Istraživanje je pokazalo da je za projektovanje najvećeg tržnog centra u Srbiji prvobitno bio angažovan tim arhitekte Đorđa Bajila, koji je između ostalog osmislio projekat konstrukcije i temeljenja, baziran na masivnoj temeljnoj ploči sa vertikalnom i horizontalnom hidroizolacijom. Planirano je da se ploča zaštiti izolacionim folijama i presvlakama, što je skupo rešenje, ali zasigurno sprečava prodor vod, koja se nalazi na oko dva metra ispod Promenade.

U skladu sa Bajilovom projektnom dokumentacijom i idejnim rešenjem, Gradska uprava za urbanizam i građevinsko zemljište izdaje u februaru 2017. godine lokacijske uslove, u aprilu građevinsku dozvolu, a u maju dozvolu za izvođenje radova.

Međutim, kako je utvrdio VOICE, osam meseci otkako su radnici stigli na gradilište, dolazi do velikog preokreta: investitori ispraćaju Bajila, a njegov rad zamenjuju u potpunosti i odlučuju se za sistem aktivne zaštite od podzemnih voda, koji je projektovala firma "PAB Company" iz Vršca. Novi projektant osmislio je novi koncept konstrukcije, koji je podrazumevao ugradnju crpnih bunara i permanentnu drenažu terena, to jest ispumpavanje vode u kanalizacioni sistem Novog Sada za vreme korišćenja objekta. Na taj potez, projektant se odlučio zarad postizanja najnižih ukupnih troškova, navodi se u statičkom proračunu.

Betonska dijafragma, koja je štitila iskop u toku radova, ostala je jedina barijera između podzemnih voda i pritiska zemlje sa jedne strane i podrumskog prostora sa druge. Potom su na dubini od osam metara zabodeni stubovi, na kojima je postavljena kombinacija temelja samaca i tanke podne ploče.

Eksperti sa kojima je VOICE razgovarao upozoravaju da takvo temeljenje ne može da podnese sile uzgona, niti da spreči infiltraciju podzemne vode. VOICE piše da je JKP "Vodovod i kanlizacija" ideju o pumpanju vode u kanalizaciju odbacilo, uz obrazloženje da odvođenje podzemnih voda "ne postoji u njegovoj osnovnoj delatnosti i da se nigde u svetu podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju". Međutim, i bez preko potrebne saglasnosti, investitor odlučuje da nastavi po svom planu, a nadležna gradska uprava mu ipak odobrava izmenu građevinske dozvole.

Problem sa podzemnim vodama još nije rešen, a prema pisanju vojvođanskog-istraživačkog centra, istraživanje o Promenadi je pokazalo da nije samo sagrađen lošiji temelj od prvobitno planiranog, već da je skoro ceo prvobitni izgled objekta promenjen, pa između ostalog više nema ni zelenog krova.

Kompletan tekst se može pročitati OVDE. Otvaranje TC "Promenada" je 15. novembra.

  • Miki

    19.11.2018 10:20
    Zeleni krov
    Zeleni krov se moze postici i podizanjem visokih zidova sa istocne,juzne i zapadne strane (sto vece visine) i samim tim sprecavanjem prodora sunceve svetlosti do istog. To bi omogucilo rast bujne i zelenim bojom bogate mahovine...
    Resenje uvek postoji.
  • liman

    11.11.2018 12:13
    Evo šta se dešava sa zemljištem koje je pod permanentnom drenažom
    https://www.youtube.com/watch?v=e-DVIQPqS8E


  • štetočine

    10.11.2018 16:07
    Ovu na vlasti ništa ne umeju da naprave. Curi fontana, Ruši se Beograd na vodi padaju radnici, Srupio se potrporni zid na auto putu, rupe na sveže otvorenim deonicama koridora, Promenada pod vodom....
    kreću u skupe investicije, samo misle koliko da se ugrade a o tehničkim uslovima, mogućnostima tla, okoline i ostalom boli ih uvo,
    Sve će to pozlatiti ovaj poniženi narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti