Obrazovanje ključ boljeg života za Romkinje

Loši životni uslovi skraćuju prosečan životni vek Romkinja, pa tako one u proseku žive 48 godina, dok je prosečan životni vek žene 70 godina.

Nizak životni standard i neadekvatna zdravstvena zaštita glavni su krivci za to što Romkinje žive kraće od žena drugih nacionalnosti. Aktivistkinja Udruženja Romkinja Amarilis, Radmila Zećirović kaže da su glavni problemi romskih žena nedostatak obrazovanja i rana udaja.

Ona je navela da je više od polovine Romkinja nepismeno. "Romkinje se i dalje udaju i pre petnaeste godine, decu rađaju veoma rano i često na porođaju umiru i one i deca. I pre udaje od romskih devojčica se očekuje da budu poslušne, da brinu o domaćinstvu i mlađoj braći i sestrama, pa zbog toga često rano napuštaju školovanje", kaže Zećirovićeva.

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, Vesna Šijački kaže da Romkinje imaju najviše problema pri obrazovanju i zapošljavanju. "Romkinje su i u Vojvodini i u Srbiji višestruko diskriminisane. Najdrastičniji pokazatelj njihovog položaja su oblasti obrazovanja i zapošljavanja, tako da je najviše programa usmereno upravo u smeru obrazovanja, jer se tu zapravo prelamaju svi oblici diskriminacije Romkinja", kaže Šijački za Radio 021.

Ona smatra da je izuzetno važno da pripadnice ove nacionalne manjine dobiju priliku da svoj položaj predstave javnosti. "Trenutno je u toku mesec aktivizma ženskih romskih udruženja kada one pokušavaju da predstave svoje potrebe i mogućnosti medijima i široj javnosti. Mesec romskog ženskog ativizma počeo je na međunarodni dan žena, a završiće se osmog aprila na Svetski dan Roma. Na taj način su simbolično povezana ova dva datuma", rekla je Šijački.

Romske devojčice sa kojima smo razgovarali već imaju smoje planove za budućnost, iako su još u osnovnoj školi. "Volela bih kad porastem da budem učiteljica, jer volim školu i matematiku", kaže mala Đemilja.

S obzirom na to da je osnovni uzrok lošeg životnog standarda Romkinja nedostatak obrazovanja, rešavanje ovog problema mora da počne već u školama. Trebalo bi u sve osnovne škole uvesti romske asistente koji bi sa decom radili prvenstveno na učenju srpskog jezika, jer im upravo slabo znanje jezika većinskog stanovništva najviše otežava školovanje. Za rešavanje problema Roma potrebna je velika podrška države, jer samo ona može da obezbedi neophodan nivo uključenosti pripadnika ove manjine u obrazovni sistem, a samim tim i uslove za njihov bolji život. (Aleksandra Brkić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti