Poslaniku manja plata zbog pritvora

Uhapšenom poslaniku Skupštine Vojvodine, Branku Jociću, primanja će biti umanjena pa će za vreme trajanja pritvora dobijati trećinu plate.

Uhapšenom poslaniku Skupštine Vojvodine, Branku Jociću, primanja će biti umanjena pa će za vreme trajanja pritvora dobijati trećinu plate. Zanimljivo je da su neki članovi administrativnog odbora bili protiv umanjenja, smatrajući da bi Jocić morao da prima punu platu dok se na sudu ne dokaže njegova krivica.

Kako za 021 kaže predsednik Odbora za administrativna pitanja, Miloš Gagić, bivši direktor "Puteva Srbije" će ostati poslanik. "On ostaje poslanik, Zakon o radu je tu izričit – njemu će plata biti umanjena za vreme trajanja pritvora. Mi samo primenjujemo važeći zakon, ništa mimo toga", navodi Gagić.

Sa druge strane, potpredsednik Srpske radikalne stranke, Milorad Mirčić, smatra da bi Jocić morao da prima punu platu dok se ne dokaže da je kriv. Prema njegovim rečima, na ovaj način se poslanici izjednačavaju sa svim ostalim radnicima, što je, kako kaže, opasan presedan.

"Ovde se radi o principu. Dok se poslanik koji je na stalnom radu u Skupštini nalazi u pritvoru, ovde se već priprema teren za jednu odluku koja će ugroziti njegova neprikosnovena prava kada su u pitanju njegova primanja u Skupštini AP Vojvodine", smatra Mirčić.

Njegov stav ne deli sekretar Skupštine Milorad Gašić, koji kaže da nije u redu da Pokrajina isplaćuje punu zaradu nekom ko je iz bilo kog razloga sprečen da obavlja svoju funkciju.

"Mislim da nema smisla isplaćivati celu platu nekom za koga cela država zna da je pritvoru. Vojvođanski poslanici nemaju imunitet, što znači da je referentni zakon za ovaj slučaj Zakon o radu, koji precizno definiše smanjenje plate za određeni procenat", navodi Gašić.

Predsednik Odbora za administrativna pitanja Miloš Gagić kaže da će Sud morati da isplati osumnjičenom Jociću sva zaostala primanja ukoliko se dokaže da je nevin. "Ukoliko se na sudu dokaže njegova krivica, postoje mehanizmi kojima će on biti isključen iz Parlamenta. Međutim, ukoliko se pokaže da je bio nevin, onaj ko ga je uhapsio moraće da mu isplati sve zaostale zarade", navodi Gagić.

Policija je početkom meseca po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila Branka Jocića zbog osnovane sumnje da je kao direktor preduzeća "Putevi Srbije" zloupotrebio službeni položaj. Poslaniku koalicije DSS-NS je 9. marta određen jednomesečni pritvor. (Miodrag Sovilj)

  • Miloš

    23.03.2011 22:29
    Dokle će ovaj lopov praviti s....?
    Kriv je kriv je, ne lupaj Mirčiću!
  • goran NS

    23.03.2011 22:20
    sta ce on ovde?
    sta ce i ovaj lopov u Vojvodini
  • Šokirani GRAĐANIN

    23.03.2011 21:36
    DNO DNA.
    Ovo je jasna poruka dela "poštene" vlasti građanima.
    "otpredsednik Srpske radikalne stranke, Milorad Mirčić, smatra da bi Jocić morao da prima punu platu dok se ne dokaže da je kriv".
    1. Dali je mirčić čuo za moral? (malo m nije gramatička greška!!!!)
    2. Dali mirčić misli da poslanici i poličirari imaju i moralnu ogovornost, ili samo krivičnu?
    3. Dali je čuo za moralni pritišak stranaških na svog člana da podnese ostavku ili partijsku sankciju za kriminalca?(malo m nije gramatička greška!!!!)
    OVO JE DNO DNA, KLEPTOKRATIJA BEZ PARDONA PLAČKA NAROD, BEZ I TRAČKA STIDA I MORALA!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti