Haos u školama zbog štrajka

Kako će koja škola u gradu sutra i narednih dana raditi, roditelji i đaci moraće da se raspitaju u samim školama.
Kako će koja škola u gradu sutra i narednih dana raditi, roditelji i đaci moraće da se raspitaju u samim školama.

Sindikalci koje je kontaktirao Radio 021 kažu da su prosvetni radnici podeljeni i da nemaju potpune informacije o tome kako će ko raditi, pa u jednom delu škola časova neće biti, neke će imati skraćene časove, dok će preostale potpuno normalizovati nastavu.

Razjedinjeni prosvetari nemaju velike šanse da ubede Vladu da im uvaži zahteve, a tome je osim razjedinjenosti sindikata i nesolidarnosti drugih delatnosti s prosvetom, najviše doprinelo smanjenje plata zaposlenima koji su štrajkovali. Resorni ministar Žarko Obradović ponavlja da će para za povećanje plata biti ako ih bude, a onima koji su štrajkovali plate su manje i do trećine, pa je sad pitanje kako se sa znatno tanjim novačanikom i dalje upuštati u nešto za šta uspeh nije zagarantovan.

U Uniji prosvetnih sindikata Srbije kažu da su na štrajk bili primorani zato što se kod nas za obrazovanje izdvaja 10 do 20 puta manje nego u evropskim zemljama, zato što ne postoji strategija razvoja obrazovanja, već kako je Unija navela u saopštenju, samovolja Ministarstva prosvete. Dalje navode da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja najgori u istoriji srpske prosvete, a štrajkuju i zato što školske vlasti čine sve da umanje društveni značaj i ulogu prosvetnih radnika, čije su zarade najniže u Evropi.

Dodajmo da će prosvetni sidnikati u petak organizovati protest u Beogradu, sa kojeg će još jednom poslati poruku vlastima da uvaže njihove zahteve. Na protest će iz našeg grada otići oko 200 zaposlenih u školama. (D.S.)

  • mile

    25.03.2011 05:34
    blam
    Sindikati su se toliko izblamirali da su cak izgubili i dobar deo clanstva po skolama a danas ih na miting ide zanemarljiv broj.Haosu u skolama su prilicno doprineli pored nastavnika i direktori koji su se pogubili u svemu tome i donosili glupe odluke.ministar pred javnoscu prica jedno a u direktnoj komunikaciji sa prosvetarima prica jedno i obecava sve samo da se strajk prekine a na tv uvodi strogocu.on je pogresan covek na pogresnom mestu SRAMOTA ko nam brine o deci.
  • MEGATREND i Žarko Obradović

    24.03.2011 23:49
    Da li išta očekujete od razvoja prosvete???
    "Šta ćeš ovde? Završi MEGATREND i pali!“, novi reklamni slogan slogan fakulteta na kom predaje naš ministar Žarko Obradović
    http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=24&nav_id=501421
    Funkcije rukovodilaca Ministarstva prosvete kao organa državne uprave utvrđene su članovima 23 – 27. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS“ broj 79/05).
    U skladu sa članom 23. Zakona o državnoj upravi Ministarstvom rukovodi ministar:
    • Ministar predstavlja ministarstvo, donosi propise i rešenja u upravnim i drugim pojedinačnim stvarima i odlučuje o drugim pitanjima iz delokruga ministarstva;
    • Ministar je odgovoran Vladi i Narodnoj skupštini za rad ministarstva i stanje u svim oblastima iz delokruga ministarstva.
    ...
    Ministarstvo prosvete obavlja poslove državne uprave u skladu sa članovima 12 – 21. Zakona o državnoj upravi, i to:
    • učestvovanje u oblikovanju politike Vlade - priprema nacrte zakona, druge propise i opšte akte za Vladu i predlaže Vladi STRATEGIJE RAZVOJA (ministru nepoznat termin) i druge mere kojima se oblikuje politika Vlade;
    • praćenje stanja - prati i utvrđuje stanje u oblastima iz svoga delokruga, proučava posledice utvrđenog stanja i, zavisno od nadležnosti, ili samo preduzima mere ili predlaže Vladi donošenje propisa i preduzimanje mera na koje je ovlašćena;
  • z

    24.03.2011 16:34
    z
    Da li ce strajkovati i za vreme exkurzije?
    Da li racun za privatne casove podneti skolama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti