Čemu služi video nadzor?

Iako Novosađani svakog meseca plaćaju video nadzor, i dalje nije poznato u kojoj meri se snimci postavljenih kamera koriste kao dokazni materijal.
Iako Novosađani svakog meseca plaćaju video nadzor, i dalje nije poznato u kojoj meri se snimci postavljenih kamera koriste kao dokazni materijal. Ukoliko ste čuli za neki događaj i pomislili gde su bile čuvene kamere za video nadzor kada se to desilo, postavili ste dobro pitanje.

U Novosadskoj policiji kažu da nemaju evidenciju u koliko se slučajeva snimljeni materijal koristio u dokaznom postupku, tako da Novosađani ne znaju da li kamere uopšte služe ičemu. Kako za 021 kaže predsednik Skupštine grada, Aleksandar Jovanović, policija će do kraja godine odbornicima predstaviti rezultate dosadašnjeg rada na rasvetljavanju zločina.

"Mi imamo praksu da nam novosadska policija jednom godišnje predstavi rezultate rada, tako da ćemo tada verovatno saznati i koliko video nadzor ima udela u rešavanju slučajeva", navodi predsednik Skupštine grada.

Policija nema evidenciju u koliko slučajeva su snimke prosleđivali Tužilaštvu kao dokazni materijal, ali prema rečima zamenika novosadske policije Stevana Jarića, snimci javnih kamera se ipak koriste. "Ovi snimci nam puno znače, jer sada možemo da vidimo konkretan događaj i tu dokumentaciju u svakom slučaju koristimo i šaljemo nadležnom tužilaštvu", kaže Jarić za 021.

I pored ove nepoznanice, u Javnom komunalnom preduzeću "Informatika" kažu da će gradska optička mreža biti proširena. Kako za 021 kaže portparolka ove firme, Gordana Galešev, kamere će biti postavljene u okolini Bulevara oslobođenja. "Što se tiče širenja gradske optičke mreže, u fokusu su nam ulice koje se naslanjaju na Bulevar oslobođenja, poput Ulice Novosadskog sajma i Jevrejske", kaže portparolka "Informatike".

Kamere i u javnim preduzećima

Galešev navodi da će kamere biti postavljene i u nekoliko javnih preduzeća. Prema njenim rečima, njihova funkcija neće biti u svrhu snimanja eventualnih nepravilnosti u radu, već će kamere funkcionisati u okviru gradske optičke mreže.

"U planu je i postavljanje kamera u firmama čije fukcionisanje je od javnog značaja, konkretno javnih i komunalnih preduzećima", navodi Gordana Galešev.

Prema njenim rečima, svrha postavljanja kamera u javna preduzeća biće olakšavanje komunikacije između javnih preduzeća. Portparolka "Informatike" navodi da je brz uvid u stanje u drugom preduzeću neophodno za bolju efikasnost u radu.

"U svakodnevnom radu je potrebno poboljšanje komunikacije, tako da će priključenje ovih preduzeća na optičku mrežu prevashodno biti u funkciji boljeg i bržeg sporazumevanja gradskih firmi", kaže portparolka "Informatike" za 021. Iako su rezultati postavljanja kamera još uvek nepoznanica, "Informatika" je u Minhenu dobila nagradu za najbolji projekat video nadzora realizovan u prošloj godini. (Miodrag Sovilj)

  • ja pa ja

    30.08.2011 11:31
    Ne interesuje nas. Štaviše zabole nas! - ko nema svoj život špiJunira tuđ.
  • ДРАГАН

    13.04.2011 06:21
    Ја предлажем да се контола пооштри. Свако ко иде пешке мора имати капу на глави и на њој мора да пости камеру какву одреди Информатика. Сви аутомобили, бицикли и мототоцикли, ролшуе и сл. морају са своје предње стране такође имати камере које одреди Информатика. Повећати иѕнос ѕа камере које наплаћује Информатика, бар ѕа 1000%. Кад је бал нек је бал!!
  • 04.04.2011 17:24
    Čemu služi video nadzor?
    Sluzi da Informatika zapocne nove "infrastrukturne" projekte. I Majina stranka mora od neceg ziveti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti