Radioaktivne čestice kod nas nisu opasne

Bez obzira na to što su i kod nas detektovane čestice radioaktivnog joda iz Japana, ne bi trebalo da brinemo za naše zdravlje jer su to količine koje su značajno ispod maksimalno dozvoljenih, kažu stručnjaci.
Bez obzira na to što su i kod nas detektovane čestice radioaktivnog joda iz Japana, ne bi trebalo da brinemo za naše zdravlje jer su to količine koje su značajno ispod maksimalno dozvoljenih, kažu stručnjaci.

Docent Fakulteta zaštite životne sredine Univerziteta Edukons, Rastko Vasilić, kaže za Radio 021 da bi bilo opasno kada bi se havarija u nuklearki, slična ovoj u Japanu, dogodila na hiljadu do dve hiljade kilometara od nas.

"To je ono što se i dešava u Japanu, da su ugroženi oni koji su relativno blizu, do hiljadu ili dve hiljade kilometara, zato što dolazi do depozicije radioaktivnih čestica iz vazduha u vodu i zemljište, zato se i pojavilo i u hrani u svemu drugom", objašnjava on.

Vasilić napominje da ova količina čestica koja je prenesena vazduhom ne može da utiče ni na našu klimu. Podsećamo, prošle nedelje je pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri formirao Komisiju za praćenje jonizujućeg zračenja u Vojvodini radi zaštite zdravlja građana od eventualnih posledica havarija na nuklearnoj elektrani u Japanu. Komisija redovno šalje izveštaje, u kojima za sada, kako navode, nema ništa zabrinjavajuće.

  • 06.04.2012 07:52
    Naravno, radioaktivne čestice kod nas su uvek dobronamerne.
  • Ako nekog zanima...

    03.04.2011 05:52
    Predavanje na FTN u vezi sa Fukusimom
    "U ponedeljak, 4. aprila 2011.godine, od 17:15 do 20:00 časova na Fakultetu tehničkih nauka, u amfiteatru A2 “Milutin Milanković” održaće se seminar pod nazivom “Fukushima akcident” u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka i IEEE Serbia and Montenegro Section (http://www.ieee.uns.ac.rs) – IEEE Joint Chapter Power Electronics-Industry Application-Industrial Electronics Soc.- Novi Sad.
    PROGRAM SEMINARA:
    Prof. dr Mirko Lalović, FTN: NUKLEARNA ENERGETSKA POSTROJENJA
    Prof. dr Vesna Spasić-Jokić, FTN: METROLOGIJA JONIZUJUĆIH ZRAČENJA
    Prof. dr Ištvan Bikit, PMF: GAMA SPEKTROMETRIJA
    Doc. dr Branka Đurović, VMA Beograd: ZDRAVSTVENE POSLEDICE NUKLEARNIH AKCIDENATA
    mr Trajan Stalevski, Nuklearni institut Vinča: MONITORING SISTEM GAMA ZRAČENJA
    Prof. dr Vesna Spasić-Jokić, FTN: MERE ZAŠTITE OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA

    Skup će otvoriti prof. dr Ilija Ćosić, dekan FTN i prof. dr Vladimir Katić, predsedavajući IEEE Serbia & Montenegro Section.
    Imajući u vidu nedavne dobro poznate događaje, studenti elektrotehnike i računarstva (FTN, DEET, smer Instrumentacija i merenje) su preduzeli aktivnosti kako bi upotpunili znanja stečena tokom redovnih studija – o jonizujućim zračenjima, njihovom dejstvu i merama zaštite. Članovi Katedre za električna merenja su se odazvali apelu studenata i predložili da se održi niz predavanja u vidu seminara pod zajedničkim nazivom: FUKUSHIMA AKCIDENT za studente FTN, PMF, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, studente medicine na VMA, kao i za sve druge zainteresovane, sa ciljem da se pruže osnovne informacije o jednom značajnom i rasprostranjenom načinu dobijanja električne energije, zastupljenim tehnologijama, o uticajima na okruženje i mogućim posledicama primene."
  • sosa

    03.04.2011 05:42
    s obzirom na postojanje propisa koje povlači i postojanje načina ukidanja onih koji to ne poštuju kao i prisutnost lepog vremena iskoristili smo priliku da se juce popodne izložimo uticaju okoline i primimo dnevne količine vitamina D kao i minimalne a opet propisom ograničene i preporučene količine radijacije
    i danas je lep dan
    :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti