Trgovina radnom snagom sve zastupljenija

Broj muškaraca zahvaćenih lancem trgovine ljudima je sve veći, kaže za Radio 021 koordinatorka organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra", Ivana Radović.  
Broj muškaraca zahvaćenih lancem trgovine ljudima je sve veći, kaže za Radio 021 koordinatorka organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra", Ivana Radović. Prema njenim rečima, siromaštvo i očaj u kom se nalaze sugrađani često ih navode da poveruju raznim "agencijama za zapošljavanje" i na taj način najčešće završave na gradilištima u inostranstvu.

"Što se trgovine muškarcima tiče, ona se bitno razlikuje od ženske eksploatacije pre svega u obimu, jer kada policija otkrije lanac trgovine radnom snagom, obično se radi o ciframa od po nekoliko stotina oštećenih muškaraca", kaže ova aktivistkinja.

Radovićeva navodi da većina identifikovanih žrtava dolazi iz sličnog društvenog miljea, iz redova siromašnih i marginalizovanih koji su navikli da traže posao neformalnim kanalima u okviru sive ekonomije i crnog tržišta rada. Prema njenim rečima, slučajeve radne eksploatacije je još teže dokazati nego slučajeve seksualnog trafikinga jer policija ima problema sa pronalaženjem krivaca.

"Kada policija počne istragu, jako je teško razlučiti ko je sve oštećen i na koga sve treba da se odnosi krivična prijava. Od početka krize pa na ovamo, broj radno eksploatisanih muškaraca se dramatično povećao", navodi Radovićeva.

Prema podacima kojima rapolaže "Astra", među punoletnim žrtvama muškog pola se u gotovo istom broju pojavljuju strani i domaći državljani. Što se regiona tiče, najčešće su eksploatisani državljani Makedonije, Moldavije i Rumunije kao i jedan broj ljudi iz Republike Srpske. U preostalim slučajevima radi se o državljanima Srbije među kojima dominiraju dečaci romske nacionalne pripadnosti.

  • Mobutu Sese Seko

    08.04.2011 14:42
    To se kao ne zna ko izrabljuje te ljude tipa Donald Tramp i jos neki kapitalisti koji se bogate na grbaci sirotinje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti