Pokrajina i dalje bez rešenja za probleme Roma

U Vojvodini živi oko 40.000 Roma u 28 opština, a gotovo polovina njih stanuje u neplanski izgrađenim naseljima i bez osnovnih uslova za život, podaci su koje je objavila Kancelarija pokrajinskog ombudsmana povodom 8.aprila, Svetskog dana Roma.

U Vojvodini živi oko 40.000 Roma u 28 opština, a gotovo polovina njih stanuje u neplanski izgrađenim naseljima i bez osnovnih uslova za život, podaci su koje je objavila Kancelarija pokrajinskog ombudsmana povodom 8.aprila, Svetskog dana Roma.

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović izjavila je za Radio 021 da zabrinjava činjenica što otprilike svaka druga opština u kojoj žive Romi nema obezbeđena sredstva za rešavanje stambenih problema, niti su ona planirana budžetom. Kako je navela, Lokalni akcioni plan za stanovanje donet je u svega 4 opštine, a u slučaju 10 romskih naselja ne postoji nikakva ideja kako bi se ona raselila, ukoliko se donese takva odluka.

Svetski Dan Roma biće obeležen u Novom Sadu nizom manifestacija sa ciljem da se skrene pažnja na probleme sa kojima se suočava ova populacija.

Kancelarija za inkluziju Roma organizuje u Skupštini Vojvodine kulturno-umetnički program kojim će biti obeleženo 40 godina od održavanja prvog Svetskog kongresa Roma i 20 godina rada Redakcije programa na romskom jeziku Radio-televizije Vojvodine.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i direktor Centra za socijalni rad Gojko Vujnović uručuju danas žiteljima romskog naselja Bangladeš pakete pomoći.

Centar za omladinski rad u saradnji sa Novosadskim humanitarnim centrom i Rotaract klubom organizuje program igara bez granica "Uključi se - svi u akciju" za polaznike Male romske školice i đake Osnovne škole "Veljko Vlahović". Romski resursni centar Ekumenske humanitarne organizacije i SKC organizuju u klubu "Fabrika" izložbu radova učenika novosadskih osnovnih škola koji pripadaju ovoj grupaciji.

Svetski Dan Roma ustanovljen je pre četiri decenije, kada su na konferenciji Romske unije utvrđena obeležja te zajednice. (Dragana Bogosavljević)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti