Tradicija maturantskih panoa ponovo dovedena u pitanje

Umesto da kraj svog školovanja ovekoveče u duhu tradicije, novosadski maturanti se i ove godine suočavaju sa problemom postavljanja panoa u izloge novosadskih lokala.
Umesto da kraj svog školovanja ovekoveče u duhu tradicije, novosadski maturanti se i ove godine suočavaju sa problemom postavljanja panoa u izloge novosadskih lokala.

Slušateljka Radija 021, čije dete završava Ekonomsku školu, kaže da su đaci obišli više od 20 butika i banaka u centru grada, ali da nigde nisu naišli na razumevanje poslodavaca. "Kažu da nemaju dozvolu da postavljaju bilborde u izloge, jer im se zaklanja roba, licence stranih firmi ne dozvoljavaju da ništ au izlogu što ne predstavlja kompaniju za koju rade. Isto su nam rekli i vlasnici domaćih kompanija", navodi naša sugrađanka i dodaje da je isti slučaj i sa maturantima drugih škola.

U butiku "Nicola’S", koji se našao na listi "prozvanih", dobili smo odgovor da pravila diktira "neko drugi", a kada smo pozvali predstavništvo pomenute kompanije, reakciju novosadskog prodavca pokušali su opravdaju objašnjenjem kako se marketinški prostor firme sveo samo na izloge i flajere. Međutim, kako nam je rekla PR Nina Krstić, nikad nisu dali takvu direktivu."Oni verovatno nisu želeli da i taj način reklamiranja smanje, ali takav nalog nikad nije dat, to je uvek bila stvar dogovora", pojasnila je Krstićeva. Kod drugih, opet, problem nije u podeli nadležnosti i komunikaciji između centrale i poslovnice, već u strogim propisima koji diktiraju šta može da stoji u izlogu, a šta ne.

Oglasila se i Gradska kuća

Zbog problema koji je zadesio i ovu generaciju svršenih srednjoškolaca, oglasio se Kabinet gradonačelnika Novog Sada saopštenjem u kojem upućuje preporuku vlasnicima i korisnicima poslovnog prostora u centru da dozvole postavljanje maturskih panoa u izloge.

Član Gradskog veća za omladinu Aleksandar Kravić, u izjavi za Radio 021, oštro je kritikovao ponašanje menadžera novosadskih firmi. "Da je to neka profitabilna priča, pa da se bune što na njihovom lokalu neko pravi profit, ali to su naši maturanti. Ne mogu da nađem opravdanje za te ljude", ističe Kravić. Međutim, navodi da Grad trenutno ne može ni na koji drugi način da utiče na preduzetnike, osim da uputi apel.

Pojedini maturanti su se, u međuvremenu, nekako snašli, pa su njihove fotografije osvanule na bilbordima. Gradonačelnik je obećao da će ubuduće u svim ugovorima koje Grad bude sklapao sa korisnicima poslovnog prostora u užem centru, biti popisana obaveza za stavljanje maturskih panoa u izlog. Dok se to ne desi, lepa tradicija će, nažalost, zavisiti od dobre volje onih, koji nas svakodnevno bombarduju natpisima "SALE".  (Dragana Bogosavljević)

  • jelenche

    06.05.2011 06:06
    @Piplfoks
    cek cek
    ekvivalent nije
    po toj logici da grad ima koristi od toga, ok ima mozda grad...u Petrovaradinu cek u tim ulicama gde prolaze ti vajni exitasi koji nam tako donose korist grad ne pokrpi ni rupe
    a po toj logici vasoj onda ako ti motorasi kriminalci....donesu korist gradu tj daju pare, mogu da nastave da rade sta hoce...
    i da ruglo je sto ti tako pijani sede po ulici, i nisu veseljaci bas
    i smeta kad idu pogresnom stranom ulice, ako im je vec ogradjeno pola puta za prolazak, kad onaj koji tu stanuje 365 dana godisnje, ne moze da ode do doma zdravlja, npr sto se desavalo, nego mora da ide negde okolo, i zivi ko u getu tih 10 dana jel su izlazi iz ulice zatvoreni, mora da trpi vristanje po ulici u toku noci, jutra, dana...."muziku" celu noc...
  • Piplfoks

    28.04.2011 12:01
    Znači veseljaci koji pijani sede po bankinama, idu pogrešnom stranom ulice i vataju se, eventualno se ispovraćaju i zaspu po travnjacima su ekvivalent ekipi koja se trka motorima po bulevaru, lomi saksije od četvrt tone po centru, pokida ama baš sve kante za smeće u gradu, vadi pištolje i noževe pred kafanama, udara reket stranim studentima, skrnavi svaku fasadu u gradu navijačkim grafitima, ukrade svaki bicikl koji nije vezan titanijumskom šipkom, vozi pijana auto po dolmi... Ne delim ja tu krivicu na 'domaće' i 'dođoše', samo kažem da su nam gosti Exita očigledno najmanji problem. Da ne spominjemo da Grad i svi mi verovatno imamo 10 puta više koristi od njih nego od mnogih 'uzornih građana'.
  • jelenche

    28.04.2011 09:48
    @Piplfoks
    pa nece biti bas ta racunica...
    dodji malo u petrovaradin gde je kamp za vreme EXITa da vidis koliko ih je i kako se ponasaju
    ja zivim tamo i znam sta ti pricam
    kako pijani sede po ulici, imaju ogradjeno pola puta da oni prolaze niko ne ide tom stranom nego onuda gde nam je ostavljena jedna traka za prolaz i to u jednom smeru, mi drugi prilaz nemamo tj moramo tuda...
    cast izuzecima ima ih...
    decu ne izvodim napolje na tu stranu da ne gledaju takvo skrnavljenje po ulici...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.