Nisu ni krenuli, a već kasne s izgradnjom

Završetak novog Žeželjevog mosta do kraja 2013. doveden je u pitanje, jer su mali izgledi da će radovi na izgradnji početi u ovoj godini.
Završetak novog Žeželjevog mosta do kraja 2013. doveden je u pitanje, jer su mali izgledi da će radovi na izgradnji početi u ovoj godini.

Poslanica Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine, Marijana Četojević, kaže da je reč o propustu vlasti, koja nije bila sposobna da započne posao, iako je novac za izgradnju obezbeđen: "Radi se o tome da je zaboravljeno da je u pitanju Koridor 10 i da samim tim mora da zadovoljava određene tehničke uslove koje je investitor bio zadužen da da. Radi se apsolutno o nesposobnosti vladajuće koalicije, nedovoljnoj stručnosti ljudi koji su bili zaduženi da sprovedu ovakav projekat u delo".

Ugovor o izgradnji potpisan je krajem januara u Vladi Vojvodine. U ime sufinansijera potpisali su ga šef misije Evropske komisije u našoj zemlji, Vensan Dežer, pokrajinski premijer, Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, generalni direktor JP "Železnice Srbije" Milovan Marković i rukovodilac u španskom konzoricijumu "AVZI" Hoze Alehandro Serano. Tada je najavljeno da će radovi početi čim to vremenske prilike dozvole.

Međutim, izrada glavnog projekta počela je 10. marta, a trajaće pola godine, potvrđeno je nedavno u "Železnicama Srbije". Nakon završetka ovog posla, potrebno je sprovesti tehničku kontrolu, podseća Marijana Četojević: "Naravno da tehnički prijem ne mogu da vrše lica koja su učestvovala u izradi samog projekta. Samim tim, stigli smo do oktobra meseca, što znači da u toku godine ne može biti započeta izgradnja mosta".

Novi most biće izgrađen na mestu starog, srušenog 26. aprila 1999. godine, u NATO bombardovanju. Od ostataka starog mosta biće korišćeni samo temelji centralnog rečnog stuba koji su izdržali bombardovanje. Novi most dug 440, a širok 25 metara, sa dva železnička koloseka, dve trake za drumski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze biće praktično vizuelna replika starog, koji je prema projektu Branka Žeželja, izgrađen 1961. godine. Za razliku od tog mosta, u samoj konstrukciji, neće dominirati beton, već čelik.

Vrednost projekta je 45,3 miliona evra, za 15 manje nego što je prvobitno bilo najavljivano. Gotovo polovinu novca, tačnije 26,2 miliona evra, obezbediće Evropska unija iz bespovratnog IPA fonda, a preostali deo će finansirati Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad. Pokrajina i Grad platiće i demontažu postojećeg privremenog metalnog mosta. (D.S.)

  • razlala

    27.04.2011 12:43
    Oj haj
    Ne brinem se puno jer će do zakazivanja izbora biti još koje kakvih obećanja a bogami i otvaranja puno novih mostova (k'o onomad auto putevi i klinički centar). Kad prođu ovi izbori pa do sledećih još nekoliko puta će otvarati objekte. Samo što to sigurno neće biti sadašnji Rodni već ko zna "čiji" Rodni ili mister Bing...
  • B

    27.04.2011 09:52
    Izgradnja kasni, ali je srušen na vreme
    Lepo je što će biti korišćen temelj stuba starog mosta. Mislim, ako je izdržao onoliko bombardovanje, sve će izdržati.
    Lepo je i što ga grade naši NATO prijatelji koji su ga i srušili, a mi sa 50% plaćamo njegovu izgradnju. Prijateljima treba pomoći. Nadam se da se prijatelji neće opet ljutiti na nas, pa da opet ruše i ubijaju po Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji. To im je kroz istoriju prešlo u naviku.
    Što bi rek'o onaj Šjor Pučanstvo iz "Velog Mista" "Ima još puno lipi' stvari, ma ne smim rić", inače mi neće ni ovo objaviti.
  • Mr. No

    27.04.2011 08:06
    Ček bre, sta je sa kaćkim mostom...
    Ajde ne mogu ovaj veliki da krenu da grade ali šta je sa kaćkim mostom ?

    Došlo je lepo vreme a tamo nema žive duše da išta rade, dočekaćemo još jednu zimu sa onakvim suženjem.
    Novinari, ajde pritiskajte ove iz vlasti sa ovim pitanjima, neće se most sam od sebe izgraditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti