Pokrajinski sekretarijat prekršio zakon

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, izdao je  pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje rešenje o zabrani obrade podataka o ličnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, izdao je  pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje rešenje o zabrani obrade podataka o ličnosti.

Naime, ovim rešenjem onemogućava se dalja obrada tih podataka u okviru "Centralizovane školske baze podataka i sistema za obaveštavanje roditelja o uspehu učenika". Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i WDV Soft d.o.o. moraju po nalogu Šabića da zatvore sve pristupe bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža i da u roku od 10 dana od prijema rešenja izbrišu iz nje podatke o ličnosti za ukupno 200.271 osobu, odnosno podatke o učenicima, roditeljima, nastavnom i vannastavnom osoblju.

"Utvrđeno je da navedena baza podataka funkcioniše na način koji je u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Članom 42. Ustava Srbije utvrđeno je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom. A nijednom odredbom ni jednog zakona nije utvrđen osnov za uspostavljanje i funkcionisanje ovakve zbirke podataka", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, ova baza podataka je veoma velika i nalazi se pod punom administrativnom kontrolom privatne firme koja je u većinskom vlasništvu jednog stranog preduzeća i manjinskom vlasništvu četvorice stranih državljana. "To znači da je u značajnoj meri ova baza stavljena u funkciju realizacije njihovih komercijalnih interesa, a kompletna baza podataka umesto na serverima Službe za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa smeštena je takođe na serverima privatne firme, iako Služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa raspolaže kvalitetnijim resursima. Očigledno nepostojanje pravnog osnova i brojni mogući rizici povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti zahtevali su preduzimanje mera koje sam naložio", objasnio je Šabić.

  • vegan

    27.04.2011 09:04
    Sabicu care
    Samo udri po njima, tamo je mocvara od korupcije koja se rasirila kao bolest koja unistava Vojvodinu. Zna se to sve, samo treba imati petlju, pa reci javno i glasno.
  • sosa

    27.04.2011 06:47
    @Ivan
    o tome smo pisali kad je bila ona frka sa golom u jednoj od skola
    otimacina kako podataka tako i para
    kakav tender kakvi bakraci
    Ivane znamo mi koji je "projekat" u pitanju
    zove se "Ocistimo roditeljima novcanike i pokupimo podatke"
    kakav elektronski dnevnik
    to vec postoji ali je besplatan pa nikako da se ovajde od njega
    posalju direktoru ugovor predloga saradnja i kad direktor potpise onda puste aneks u kojem pise da to ide na teret roditelja u medjuvremenu podele koverte po skolama misleci da su roditelji informaticki nepismeni i kratke pameti
    i traze da se potpise i popune podaci cak iako necete njihovu uslugu
    pa o cemu mu ovde rapsravljamo
    ne da su prekrsili zakon nego su u dubokoj zloupotrebi sluzbenog polozaja
  • Rodjennamrgodjen

    27.04.2011 05:53
    jao, što je škola zgodna...
    Eh, da nam je ovako detaljna baza podataka
    "najvidjenijih" ljudi Srbije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti