Maltretiranje lekarke koja je progovorila o korupciji

Bojana Bokorov, radiolog sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, tvrdi da je svakodnevno maltretirana na poslu, nakon što je javno progovorila o korupciji u ovoj instituciji.
Bojana Bokorov, radiolog sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, tvrdi da je svakodnevno maltretirana na poslu, nakon što je javno progovorila o korupciji u ovoj instituciji.

Činjenica da od 6.000 Vojvođana bolesnih od raka njih oko 3.500 hiljade ne stigne da se leči, što zbog manjka aparata, što zbog lista čekanja izgleda nije dovoljan razlog da se javno progovori o problemima u kojima se nalazi Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Prema rečima doktorke Bojane Bokorov, do sad je iz ove ustanove oterano pet stručnjaka koji, kako kaže, nisu hteli mirno da gledaju kako pacijenti umiru.

"Iskustva mojih kolega su, nažalost, takva da je pet stručnjaka iz oblasti radioterapija zbog raznih pritisaka moralo da ode ne samo iz Instituta, već i iz zemlje. Pošto zbog organizovane presije nisu mogli da nađu posao u Srbiji, oni su morali da odu van zemlje", navodi doktorka Bokorov.

Zaštita ombudsmana nije pomogla

Ona se tada javno obratila poslanicima Skupštine Srbije na zasedanju Odbora za zdravlje, opisujući im korupciju na Institutu, nakon čega je, kako kaže, započeta hajka protiv nje kao jedine osobe koja je progovorila o navodnim nezakonitim radnjama a još uvek radi u ovoj ustanovi. Prema njenim rečima, nijedna institucija je nije zaštitila kao duvačicu u pištaljku.

"Pošto mi nijedan državni organ nije pružio zaštitu kao duvačici u pištaljku, uključujući i Osnovni sud u Novom Sadu, jedina institucija koja mi je preostala je Agencija za borbu protiv korupcije. Oni imaju zakonska ovlašćenja da mi pruže zaštitu, ali ne znam da li ću je i dobiti".

Kako za 021 kaže predsednica udruženja "Doktori protiv korupcije" Dragana Jovanović, republički ombudsman Saša Janković je poslao preporuku da se na Institutu ukine dopunski rad i suspenduje lečenje stranih pacijenata. Upravo dopunski rad bio je glavni problem, jer je na osnovu njega domaćim pacijentima basnoslovno naplaćivana usluga lečenja na koje imaju pravo kao osiguranici, a mnogi nisu ni stigli da se leče. Jovanovićeva kaže da je dopunski rad nakon toga ukinut, ali ne samo što niko nije odgovarao za liste čekanja smtri, već ni lekari koji su javno govorili o korupciji nisu zaštićeni.

"Koleginica Bokorov je dobila zaštitu republičkog ombudsmana, međutim, to u sadašnjoj konstalaciji odnosa ne znači ništa. Ona i dalje doživljava represiju na svakom koraku", kaže Jovanovićeva za 021.

Čemu uopšte služe institucije za borbu protiv korupcije?

Doktorka Bokorov kaže da je, iako ju je zvanično republički ombudsman zaštitio kao duvača u pištaljku, direktor već tri puta zvao na disciplinsku komisiju. Prema pravilima ove ustanove, pet disciplinskih komisija automatski znači otkaz. Prema njenim rečima, u celu priču je ušla zbog pacijenata koji su joj svakodnevno umirali pred očima, međutim, snaga za borbu protiv vetrenjača je izdaje. Kaže da sve institucije za borbu protiv korupcije postoje forme radi, tako da prosto ne vredi prijavljivati korupciju.

"Ja sam lekarka, ne bavim se istragama, niti proučavam korupciju. Sva kršenja zakona ustanovili su i ombudsman i Odbor za zdravlje. Jednostavno sam reagovala na nešto što je etički i zakonski neprihvatljivo za mene - da se pacijenti koji su oboleli od malignih bolesti koji imaju dodatno da plate leče odmah, a oni koji nemaju da čekaju i umiru. Međutim, moj sadašnji savet svim zdravstvenim radnicima je da im ne preporučujem da prijavljuju korupciju. Proći će kroz pakao, da bi na kraju ostali sami, bez ikakve podrške, tako da ja praktično ne znam koja je uopšte svrha postojanja tih silnih agencija koje bi trebale da nas zaštite", kaže Bojana Bokorov za 021.

Podsetimo, koristeći nezakoniti dopunski rad, dvoje radiologa sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici zaradili su preko pola miliona evra. Iako je dopunski rad ukinut na preporuku republičkog ombudsmana Saše Jankovića, niko neće odgovarati za enormne zarade stečene u periodu dok su pacijenti oboleli od raka primani posle radnog vremena.

Direktor Instututa za onkologiju Dušan Jovanović odbio je da za Radio 021 komentariše navodno zlostavljanje na radnom mestu doktorke Bokorov. Prema njegovim rečima, sudski postupak je u toku i nije želeo da svojim izjavama utiče na proces. (Miodrag Sovilj)

  • glasajte opet

    25.05.2011 13:31
    Podsećam sve koji su glasali da su sami odgovorini za ova ogromna zla tog njihvog "manjeg zla". Vi ste im dali legitimitet, vi ste saučesnici, vi ste njihova baza. Ako ste mogli da ih dovede na vlast svima nama koji ih nismo hteli i još onda vas bezuspešno uveravali da su u pitanju kriminalci i zlikovci, sada ajte na ulicu pa ih skidajte sa vlasti da se operete.
  • detelinarac

    24.05.2011 17:14
    Ako neko moj, nedaj bože
    dopadne ovima, ja ću im otvoreno reći da ću ih pobiti ko pse ako nesto ne bude u redu. Ako budu tražili pare, uleteću im u kuću pa štanglanje. Ovo bagra komesarska u belim mantilima razume bolje od maternjeg jezika. Kratko i jasno, pacijent zbog tebe umre, ideš da mu praviš društvo.
    SVIM doktorima: Plašite se onog što više nema šta da izgubi, od njega nećete uzeti ništa a on će uzeti vaš život.
    P.S. Narode, i nije tako strašno na robiji, svakako je bolje nego u grobu.
    Pozdrav za "Hipokratovu" ekipicu.
  • Pera

    24.05.2011 09:11
    Ti koji su otisli su otisli zbog boljih plata. Samo u Banja Luci ih je sedmoro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.