30.000 potpisa protiv privatizacije Vodovoda

Akcija prikupljanja potpisa za referendum na kojem bi se javnost izjašnjavala o transformaciji vlasništva "Vodovoda" završena je sa prikupljenih 30.000 potrebnih potpisa, tvrde organizatori.  
Akcija prikupljanja potpisa za referendum na kojem bi se javnost izjašnjavala o transformaciji vlasništva "Vodovoda" završena je sa prikupljenih 30.000 potrebnih potpisa, tvrde organizatori. Sada sledi provera potpisa i predaja peticije Skupštini grada.

Inicijator akcije, Sindikat za komunalne delatnosti smatra da koncept javno-privatnog partnerstva, koji država hoće da sprovede, nema podršku u zakonu. Predsednik sindikalaca Zoran Radosavljević, u izjavi za Radio 021 smatra da će zahtev biti prosleđen gradskom parlamentu do kraja sedmice. "Mi nismo ni za, ni protiv privatizacije. Samo tražimo referendum, pa nek se građani izjasne o tome", rekao je Radosavljević.

I građani protiv privatizacije

Ni većina građana sa kojima smo razgovarali ne slaže se sa ovakvim vidom privatizacije.

Ako damo to nekome u privatne ruke, hoćemo li plaćati vodu onako kako drugi uslovljava.
Mislim da bi tim objektima trebalo da upravlja onaj ko ih je izgradio i ljudi koji to koriste, a ne neko sa strane.
Ne dam da se proda vodovod! Kako ćemo plaćati!?
Ne vidim šta bi više bilo ponuđeno privatizacijom.

Iz Sindikata "Nezavisnost", međutim, ocenjuju da je prikupljanje potpisa za referendum samo još jedna parada za javnost pred prestojeće izbore. Kažu da je takva peticija nepotrebna jer privatizacija vodovoda nije moguća po važećim zakonima.

Ekonomisti na strani države

Javno-privatno partnerstvo je uobičajeni model koji se primenjuje u drugim zemljama u Evropi i jedni je način za privatizaciju državnih preduzeća, jer budžeti lokalnih samouprava nisu dovoljni ni za osnovne radove. Iako bi privatni kapital definitivno povećao cene usluga, poboljšao bi i kvalitet, a to je prioritet.

Ekonomski stručnjak Milan Ćulibrk smatra da je ovakav vid partnerstva potreban. "U svim normalnim zemljama to je sasvim uobičajena praksa. Javni interes, a to je u ovom slučaju snabdevanje vodom, obezbeđuje se na taj način što grad zadržava većinsko vlasništvo, a privatnim kapitalom bi se u narednom periodu građanima obezbedilo uredno snabdevanje vodom", istakao je Ćulibrk.

Podsetimo, prema ranijim saznanjima Radija 021 privatizacije gradskog Vodovoda neće biti jer je sve stopirano na najvišem nivou. (Nikola Marković)

  • vanzemaljac

    19.06.2011 09:06
    referendum
    Italijani su pre nedelju dana na referendumu zabranili privatizaciju vode. I vodovoda i kanalizacije!!!!
  • rodjennamrgodjen

    25.05.2011 05:42
    Šta će biti s kućom...
    Ma dok oni nama zamazuju oči ovom Kanalizacijom,
    ispod žita rade pos'o

    JP "Poslovni prostor" će prvi da bude prodat.
    Ne bi bilo iznenađenje da je tu do danas već i kapara pala.
  • rotkvarijanac

    24.05.2011 14:24
    Boze, pa oni bi i mamu svoju prodali... To je gomila likova bez savesti i casti i koji jedino u ovakvim vremenima isplivaju na povrsinu. Muljacina je prirodan nacin njihovog ponasanja. Narod je glasacka masinerija koja treba da ih ucini jos malo vise bogatijim!Zatvor je resenje za njihove ambicije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti