Prilog za poklon vaspitačicama nije bio obavezan

Nije bilo mogućnosti da se svi roditelji obaveste o odluci da se prikupe sredstva za poklon vaspitačicama iz vrtića "Spomenak", kaže za 021 jedna mama iz Saveta roditelja mališana koji idu u ovu predškolsku ustanovu.
Nije bilo mogućnosti da se svi roditelji obaveste o odluci da se prikupe sredstva za poklon vaspitačicama iz vrtića "Spomenak", kaže za 021 jedna mama iz Saveta roditelja mališana koji idu u ovu predškolsku ustanovu. Prema njenim rečima, poklon za vaspitačice je trebao da bude simboličan gest i nijedan roditelj nije bio primoran da uplati 500 dinara.

"Pokloni su namenjeni za dve vaspitačice, od kojih jedna ide u penziju a druga na trudničko bolovanje. Reč je o vaspitačicama koje su to svakako zaslužile, jer su se trudile oko naše dece, izvele generacije i žao mi je da odlaze sa gorkim ukusom u ustima zbog ovog nesporazuma. Mi smo pokušali da obavestimo roditelje, ali kako je vaspitačima zabranjeno da nam daju brojeve telefona ostalih roditelja, uspeli smo da obavestimo samo one koje smo zatekli u vrtiću ili na ulici", navodi ova mama.

Prema njenim rečima, ceo nesporazum je nastao zbog forme u kojoj je napisano obaveštenje koje je dočekalo roditelje zalepljeno na dečje ormariće. Ona kaže da jeste korišćen zapovedni ton, ali je u poruci naglašeno da davanje priloga nije obavezno.

"Ja sam kao članica saveta za te grupe bila zadužena da napišem taj poziv, ali se pisanja, zbog mog odsustva, prihvatila jedna mlada mama, takođe iz saveta roditelja. Tu je nastao problem, jer je u poruci korišćen imperativ, ali je rečenica počela sa "molim vas". Niko nije bio obavezan da priloži tih simboličnih 500 dinara, niti bismo vukli za uši nikog ko ne uplati", kaže ona.

Sa druge strane, pojedini roditelji su se bunili jer su stekli utisak da im se novac naredbama isteruje iz džepa. Njih je posebno iritirao ton poruke koju su našli na ormarićima, u kojoj je od njih, kako kažu, zahtevan novac.

Direktor Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Borislav Samardžić navodi da je uzimanje novca od roditelja strogo zabranjeno, međutim, ako savet roditelja odluči da donira novac zaposlenima u vidu poklona, to je prihvatljivo. U ovom vrtiću, takođe odlukom saveta roditelja, mame i tate plaćaju svakog meseca po 100 dinara za sitne potrepštine ove ustanove. (M.S.)

  • @ Maki021

    28.05.2011 20:47
    "Zaista sam šokirana većinom komentara na ovu temu koji su stali na stranu vaspitačica koje su pokušale da izvuku pare od roditelja."

    Da si makar malo pismena kao sto nisi, mogla si u clanku procitati kako je Savet roditelja taj koji je doneo odluku o sakupljanju novca za poklone dvema vaspitacicama. Znaci, vaspitacice nisu pokusale da pare zvuku od roditelja vec jedni roditelji od drugih roditelja.
  • Maki021

    28.05.2011 19:17
    Zaista sam šokirana većinom komentara na ovu temu koji su stali na stranu vaspitačica koje su pokušale da izvuku pare od roditelja. Pretpostavljam da su oni u većini kada krenemo da se iščuđavamo koliko je korupcija rasprostranjena u našem društvo pošto je ovo tipičan primer za to. Odakkle uopšte ideja da roditelji časte vaspitačicu koja ide u penziju ili na porodiljsko. Koliko ja znam, to obično rade kolege ako su u baš dobrim odnosima. Pa gde je tu kraj - npr. odeš u banku da platiš račun pa ti skinu 500 din zato što šalterska službenica ide na bolovanje a baš je uvek ljubazna i nasmejana prema klijentima. Otkaz istog momenta i kontrola NBS, ne kao ovo pravdanje uprave kao da to nije u njihovoj nadležnosti, alo! Pa onda i izjava ove mame kako se prosipa demagogija da je to njihov posao, pa nego šta je nego njihov posao da čuvaju decu koja su im poverena. I, da, mi to plaćamo poprilično, i preko računa za vrtić svakog meseca i preko doprinosa koji nam se skidaju sa plate ceo radni vek, tako da su izjave kako se oni odlično snalaze sa to malo para više nego smešne. Privatni vrtići imaju istu cenu, ali ne hrane decu hranonm iz robnih rezervi, ima ih po tri puta manje u grupi, besplatan englesti, besplatan sport, a da ne pričam o rekvizitima i sredstvima za higijenu kojima se se svi ponosno trsite da ih donosite. A izjavu da su "deca iz "Radosnog" jednostavno superiorna" zaista ne vredi ni komentarisati!
  • e, bas necu

    27.05.2011 15:36
    opet ja moram da dodam
    U opste necu da ulazim u polemiku "zickanje" da ili ne ali hocu da kazem koju na racun para za poklon. Meni je logicno kad ti je neko drag ili kod tebe ima neku zaslugu da mu za to poklonis sitnicu - recimo za rodjendan ili ako je zensko za 8. mart (koji ja licno ne priznajem ali takav je red)... Zasto je problem da se vaspitacici koja je 4-5 godina vodila racuna o vasem detetu problem pokloni nesto kao znak zahvalnosti za sve sto je pruzila?! Roditelji cija deca idu u vrtic, znaju koliko vaspitacica postane bitna u zivotu njegovog deteta! Nemojte mi prosipati demagogiju kako je to njen posao...Ne vidim nista sporno u tome da se na nivou grupe pokupe pare i da se kupi zajednicki poklon - ko hoce, hoce - ko nece nije obavezno! Nista nije obavezno ni tih 100 dinara, ni taj papir ni bojice - sve je na dobrovoljnoj bazi! Zanimljivo mi je da uvek najvise "kukaju" i zale se oni sto imaju besna kola i za turu pica u Makijatu daju vise od mesecne plate vaspitacice, oni cija deca dolaze prva u vrtic a poslednja ostaju! Dosta mi je vise tih roditelja koji svoje frustacije lece pljujuci po svemu i svacemu! Sve je dobrovoljno! Sve je po odluci saveta roditelja! I, kad vam dete krene u skolu sve je dobrovoljno! Opet kazem ne vidim sta je tako strasno pokloniti neku sitnicu vaspitacici za kraj lepe saradnje?! Ako je problem u tekstu onda se za gusu hvata osoba koja ga je napisala a ne odmah u novine!!! Moje dete je islo u "Radosno" a i ovo drugo koje tek treba da se rodi ce takodje u "Radosno", u isti vrtic po mogucstvu! ne zato sto kako neko rece kosta 2-3 hiljade vec zato sto "Radosno" tu decu usmerava na pravi nacin i od njih pravi samostalne buduce ljude! Kavo je "Radosno" a kakvi su privatni vrtici najbolje se vidi kad dete krene u prvi razred! Deca iz "Radosnog" su jednostavno superiorna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti