Posle štrajka - otkazi u "Budućnosti"

Oko 260 od 300 zaposlenih u propalom građevinskom preduzeću "Budućnost" od danas je na "plaćenom" odsustvu od 45 dana, nakon čega će dobiti otkaze.
Oko 260 od 300 zaposlenih u propalom građevinskom preduzeću "Budućnost" od danas je na "plaćenom" odsustvu od 45 dana, nakon čega će dobiti otkaze.

Na ovaj način poslodavac je stavio tačku na štrajk zaposlenih, koji su protestovali zbog neisplaćeih zarada za više meseci. Po završetku plaćenog odsustva, radnici se neće vratiti na radna mesta i biće proglašeni za tehnološki višak. Radnicima nakon odsustva neće biti isplaćene zarade, ali ni 45 dana tog nazovi plaćenog odsustva.

Predsednik štrajkačkog odbora u preduzeću Borislav Dožić kaže za Radio 021 da radnici nisu više mogli da finansiraju dolazak u firmu i nastave sa štrajkom. Prema njegovim rečima, poslodavac je iskoristio zakonsko pravo, uskraćujući im mogućnost da se pregovara o drugim opcijama.
"Bili smo prinuđeni da sami finansiramo dolazak u firmu, jer nam nisu plaćeni ni prevoz, ni topli obrok. Zbog toga nismo mogli da nastavimo sa prostestom. Poslodavac sada pravi anketu među zaposlenima da bi znao koliko će radnika biti proglašeno za tehnološki višak i da donese socijalni program. Međutim, striktno stoji iz toga da ni jednu otpremninu ne može da plati", navodi Dožić.

Iznevereni radnici, koji u 2011. još uvek nisu dobili ni dinar, će po svemu sudeći svoja potraživanja pokušati da ostvare putem sudskog postupka.

  • JUGOVIĆ

    11.06.2011 14:19
    zakon o radu
    Zakon o radu je tako napravljen da štiti privatnike a ne radnike , a razlog je taj što svi koji sede u skupštini imaju svoje firme i zakon su pravili da bi njima bilo dobro. Bilo bi dobro kada bi neko pokrenuo inicijativu da svi privatnici budu obavezni da radnicima omoguće članstvo u sindikatima i da svaki radnik plaća sindikalnu članarinu ukoliko se radnicima uskraćuje to pravo da kazne budu ogromne , pa da vidimo dali bi onda smeli ovako da se ponašaju.
  • Upucen...nazalost

    11.06.2011 00:05
    Naravno da je Buducnost propala jer pokrajina (a drzavu necu ni da spominjem)nije htela da im pomogne, ustvari sistem je takav da niko ni ne moze da im pomogne bez investitora koji bi sigurno placali. Napravljen je monopol i samo odredjene firme dobijaju poslove, po politickoj liniji. E, zato su propali! Blokirajte drzavu, a ne gradilista ili sta vec, jer je Buducnost radila 50 godina bez problema i prehranjivala tolike porodice, a za to Bajilo sada dobija epitet bitange....ja bas i ne bih rekao da je bitanga!
  • joooooj

    10.06.2011 22:26
    polako ljudi!
    pricamo o firmi koja je bila uvek sinonim brige za radnika i porodicu! Pitajte radnike da li su bili prijavljeni na punu platu, da li su imali kredite i dobijali stanove!?
    Da li je tu istu firmu vodila jedna ista ekipa vec skoro 30 godina!?
    Zasto su sada u problemu?
    Ima li tu i raznih radnji od strane zlonamernih, drugih firmi, raznih lobija kojima ne odgovara konkurencija!? Zasto komentarisete tako ostrasceno a ni ne znamo situaciju istinski! Nadam se da se ne vodimo samo zeljom da pljujemo i optuzujemo a sedimo za racunarom... polako, nije u ovoj zemlji mnogo toga kako izgleda na prvi pogled!
    Nadam se da ce se izvuci iz problema, svima je tamo to u interesu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti