"Toska" pred punim Trgom

Novosađani su sinoć, na velikom video-bimu na Trgu slobode, putem satelita pratili prenos čuvene opere "Toska" Đakoma Pučinija, iz Umetničkog centra kraljice Sofije u španskoj Valensiji.

Novosađani su sinoć, na velikom video-bimu na Trgu slobode, putem satelita pratili prenos čuvene opere "Toska" Đakoma Pučinija, iz Umetničkog centra kraljice Sofije u španskoj Valensiji.

Među 57 gradova Evrope, Novi Sad je bio jedini u Srbiji u kojem se pratilo izvođenje Pučinijeve opere. Svih 1.000 sedišta bilo je popunjeno, a bar još duplo toliko ljudi je stajalo i burno pozdravljalo bravure soprana Oksane Dika, mlade Ukrajinke, koja je bila nosilac glavne role u "Toski". Najčešće izvođenom operom u svetu, sinoć u Valensiji, dirigovao je poznati dirigent Zubin Mehta.

Ta opera izvedena je u sklopu događaja "Viva Evropa", pod patronatom potpredsednice Evropske komisije za pravdu, osnovna prava i državljanstvo, Vivijan Reding. Manifestacija se održava treću godinu za redom, a cilj joj je promovisanje umetnosti, zajedništva i borbe protiv siromaštva. I prošle godine Novi Sad je bio jedini grad u Srbiji koji je priredio direktan prenos opere "Karmen" Žorža Bizea, takođe iz Umetničkog centra kraljice Sofije.

  • Marko

    15.06.2011 10:02
    Preporuke organizatorima za sledeću godinu:
    1. bolje ozvučenje
    2. još jedno platno
    3. duplo više stolica (onih hiljadu su popunile samo pola trga)
    4. za ovu priliku ograditi trg, tako da slučajni prolaznici ne mogu da se deru dok ostali slušaju operu

    Inače, direktan prenos - za pohvalu :)
  • Konstantin

    14.06.2011 17:11
    bilo je divno
    http://www.youtube.com/watch?v=pJmw3HFTcBo
  • 14.06.2011 16:01
    1

    nesto mi bilo milo kada videh da je NS uvrsten u evropski grad
    i kada videh dosta mlade populacije koja je dosla da gleda prenos Toske

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti