Za biciklističke staze potrebno 43 miliona dinara

Za rekonstrukciju svih biciklističkih staza u Novom Sadu potrebno je 43 miliona dinara.
Za rekonstrukciju svih biciklističkih staza u Novom Sadu potrebno je 43 miliona dinara.

Ta investicija biće na listi poslova koji će biti urađeni ukoliko se u novosadski budžet dodatno slije očekivanih tri milijarde dinara na ime transfernih sredstava i povratka dela novca od poreza na zarade, rekao je gradonačelnik Igor Pavličić.

Uz konstataciju da je do sada urađeno 17 kilometara staza i da je u planu izgradnja još 11 kilometara, Pavličić je naveo da je vojvođanska prestonica prepoznatljiva po biciklističkim stazama. "Namera nam je da podstaknemo Novosađane da više koriste to najzdravije prevozno sredstvo zbog čega ćemo uskoro i realizovati projekat Gradskog bicikla."

Projekat Gradskog bicikla počeće za mesec dana, pa će Novosađani i gosti grada po simboličnim cenama moći na jednoj od pet lokacija da iznajme bicikl, dizajniran po uzoru na one koji su se vozili nekada davno. Ovim će Novi Sad postati prvi grad u državi sa ovakvom uslugom, a sav novac koji bude prikupljen od iznajmljivanja dvotočkaša na kraju godine uplatiće se u humanitarne svrhe, piše Danas.

  • Jovan2

    21.06.2011 20:47
    Kod nas NIJE obavezno imati prednje i zadnje svetlo DANJU, obavezno je samo u uslovima smanjene vidljivosti tj. NOCU.

    Kada kupis nov bicikli u prodavnici dobijes fiskalni racun i garanciju u kojoj pise serijski broj - koji ces dati policiji na uvid ako je ukraden bicikli ili ako te neko optuzi da vozis ukraden bicikli, zasto komplikovati sa registracijom?
    Takodje registracija=trosak, kako god ga upakovao i nazvao besplatnim.

    Ne vidim po cemu je zakon NL bolji od naseg osim sto VISE kaznjava?

    Biciklovi su se proveravali 2000te na skeli... smaranje...

    U ulici Modene nema tranvajskih sina, ali ce biti jednog dana pa je zato zabranjena voznja biciklom? ;)
  • Hm

    21.06.2011 17:46
    Stizati na vreme sa biciklom znači imati neukraden bicikl u ispravnom i voznom stanju kada sam zaspao, frka je i nemam vremena za naduvavanje guma.

    Registracija bajkova je u NL besplatna, obavezna i vrlo stroga prema prodavcima, preprodavcima i rent-a-bike uslugama. Nju kupac i korisnik primet kada dobije ekstra papir pri kupovini- pri čemu mu se uzimaju lični podaci sa kopijom dokumenata.

    Policija proverava bajkove van špica, i kao što rekoh - često. Kazna za nemati prednje svetlo 40eur, lazna za nemati zadnje svetlo isto 40eur. To dodje 80 ako si zaboravio da ih upališ. I SVI IMAJU SVETLA jer se zakon i pravilo primenjuje. Uzgred, voziti bajk pijan se isto kažnjava kao i kod vozača motornih vozila.

    Da, oni imaju izgradjen sistem i čak i 3 ulice gde je zabranjen prolaz biciklovima - zbog uglavljenja bajk točkova u visoko frekventne tramvajske pruge.
  • Jovan2

    21.06.2011 16:13
    @HM
    Samo IM daji ideje, pa cemo zaista dobiti godisnju registraciju zavisno od klase bicikla - bolji bicikli veca registracija, registracione tablice, letnje gume i zimske gume + ekolosku taksu :)

    Uvek je bilo da kad imas DOBAR bicikli njega ne zakljucavas vec nosis svugde sa sobom i da imas jedan JEFTIN za po gradu koji kao zakljucavas.

    Takodje brave za zakljucavanje imaju svoje sigurnosne klasifikacije, a lopovi su lenji ljudi, pa uzmu ono sto je najlakse odneti. Nece se bas zezati sa nekim Abusom sigurnosne klase 8.

    Zaista ne vidim uzrocno posledicnu vezu 'dolaska na vreme na posao u Amsterdam' sa 'redovnim zaustavljanjem od strane policije i gledanjem serijskih brojeva'.
    Valjda ce svaki dan kasniti kad ih ovi stalno maltretiraju? :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti