Ministarstvo zdravlja odbija odgovornost za aferu u Kamenici

"Ministar zdravlja Zoran Stanković obmanjuje javnost prebacivanjem odgovornosti za liste čekanja onkoloških bolesnika na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici na pokrajinske organe", kaže za 021 predsednik udruženja "Pravo na zdravlje" Miroslav Petrović.  
"Ministar zdravlja Zoran Stanković obmanjuje javnost prebacivanjem odgovornosti za liste čekanja onkoloških bolesnika na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici na pokrajinske organe", kaže za 021 predsednik udruženja "Pravo na zdravlje" Miroslav Petrović. Prema njegovim rečima, ministar ima na raspolaganju sve pravne mehanizme za utvrđivanje odgovornosti i pokretanje sudskog postupka.

Udruženje je reagovalo nakon što je Radio 021 objavio transkripte sa sednice Odbora za zdravlje Skupštine Srbije, gde je ministar na pitanja o nedostatku istrage u Kamenici odgovorio da je to u nadležnosti pokrajinskih organa. Kako kaže Petrović, političari samo pronalaze opravdanja zbog čega do istrage nije došlo.

"Za sve ovo vreme koliko se vrti priča o korupciji koja je dovela do ugrožavanja prava na lečenje pacijenata na Institutu za onkologiju Vojvodine, mi slušamo izvinjenja i "objašnjenja" naših političara zbog čega nešto ne može da se desi. Ali ova poslednja izjava ministra zdravlja da je on nešto "rekao Pajtiću" i "pitao Pajtića" je stvarno kap koja je prelila čašu. Da li je ovde reč o AP Vojvodini ili AP Pajtićevu, jel Pajtić možda istražni organ?", pita se predsednik udruženja "Pravo na zdravlje".

Odgovornost Ministarstva zdravlja zapisana u zakonu

Petrović navodi da u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u članu 243 stav 2 jasno stoji da Republika obezbeđuje vršenje poslova zdravstvene inspekcije, pri čemu završni stav glasi da je inspekcijski organ dužan da momentalno podnese prijavu za učinjeno krivično delo. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je najbitnije da se stvari nazovu pravim imenom, to jest da se nadležna inspekcija oglasi da li je preko nezakonitog dopunskog rada učinjeno krivično delo ugrožavanja prava na život.

Petrović kaže da, ukoliko se to utvrdi, porodice onkoloških bolesnika koji su bili mesecima na listama čekanja imaju pravo na velike nadoknade. "Ministar celu ovu priču svodi na to da li Pokrajina treba da smeni direktora ili ne. To je u ovom trenutku potpuno nebitno! Dok ova priča ne dobije sudski epilog - da li je došlo do krivičnog dela ugrožavanja prava na život kroz nemogućnost lečenja - ne postoji mogućnost ostvarivanja prava oštećenih na nadoknadu", navodi Petrović.

Čengeri odgovornost prebacuje na Milosavljevića

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri kaže za Radio 021 da istragu o navodima o korupciji i trgovini listama čekanja pacijenata obolelih od raka treba da vrši inspekcija koju šalje Ministarstvo zdravlja. Prema njegovim rečima, odredba o korišćenju dopunskog rada u lečenju pacijenata obolelih od malignih bolesti je problematična, međutim, odgovornost za takve odluke snosi bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Mi ne vršimo takve istrage, to jest, nemamo nadležnost za vršenje takve istrage. Tu je nadležna inspekcija koju šalje resorno ministarstvo. Reč je, naime, o tumačenju odredbe koju je doneo prethodni ministar zdravlja, gospodin Milosavljević, a koja se tiče organizovanja kadra u dopunskom radu. Ova odredba se može tumačiti na jedan ili na drugi način, a i sam se slažem da je ona vrlo diskutabilna", navodi Čengeri.

Dopunski rad umesto novih aparata

Kako za 021 kaže Miroslav Petrović, Ministarstvo zdravlja i pokrajinski organi su svojim odlukama omogućili da se na Institutu, umesto novih aparata za zračenje, uvede dopunski rad na osnovu koga su pojedini lekari zaradili po više stotina hiljada evra. Dopunski rad za radiologe je pored toga i zakonom zabranjen zbog opasnog zračenja kome se izlažu ovi lekari.

"Na opremi koja je dobijena od stranih donatora se može lepo zaraditi. Na dopunskom radu se može lepo zaraditi. Na listama čekanja se može lepo zaraditi. Zašto bi onda kupovali nove aparate, kada mogu lepo da zarade na svim ovim stvarima koje bi prestale kada bi aparata bilo dovoljno? A čija je najveća odgovornost govori činjenica da je njima svima Ministrastvo zdravlja dalo finalnu saglasnost za sve to", kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, sadašnja situacija u zdravstvu je takva da je potpuno normalno da ministar tvrdi da za nešto nema nadležnosti, dok se odgovornost Ministarstva može vrlo lako pronaći u zakonu.

"Ponekad mi se čini da bi se zdravstvena politika u našoj državi mogla opisati onom narodnom "ovce su za šišanje". E, pa gospodo, mi nismo ovce. Znamo da pročitamo zakon i ministar kad kaže da nema nadležnosti, mi to možemo da proverimo u tom istom zakonu. Samo da više ne vređaju naš intelekt. Neka prestanu da izmišljaju izgovore zbog čega nešto ne mogu da urade i neka nađu zakonska ovlašćenja i neka urade to što treba da urade", kaže Petrović za Radio 021.

Podsećamo, Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici je sklopio ugovor sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Republike Srpske prema kome su se u ovoj ustanovi, bez obzira na nedostatak kapaciteta, lečili i strani bolesnici. Tada su uvedene liste čekanja, koje su za mnoge pacijente obolele od raka bile preduge, jer su pojedini čekali na terapiju i po više meseci. (Miodrag Sovilj)

  • odbornik

    26.06.2011 19:48
    Bas me briga ko je odakle, sigurna sam da DS drzi citav Institut i pokrajinski deo ove stranke mora da snosi odgovornost za stanje na Institutu. Onaj ko vlada taj odgovara, moraju da pomognu u svim istragama bez obzira gde vode i do koga. Kako znaju da napadaj naznake svih afera i aferica svih ostalih stranaka u NS i Pokrajini tako sada lepo nek istrpe da su muvali i da ce odgovarati zbog toga ako istina to pokaze. Eto skroz evropski predlazem necu valjda sad biti ja meta napada?
    p.s. SOdbornica Saponja ce sigurno zdusno pomoci u istraci.....
  • Tereza

    25.06.2011 20:41
    IOV
    Koliko znam dr Bokorov je Banacanka nije Beogradjanka,dalje kada je ukazala na korupciju Doktori sa Instituta i to Veliki profesori su bili prisutni na Odboru za zdravlje i cutali su ko misevi,tako da neko namerno plasira pricu NS i BGD,a treba narod da shvati da umiru VOJVODJANI,a ne vanzemaljci ni Beogradjani,neko lepo rece ima leka Daciceva apoteka za gospodu sa IOV,pa da se lece Vojvodjani kao sav normalan svet
  • Mirjana

    25.06.2011 14:49
    STANKOVIĆ JE VRLO NEODLUČAN
    Potpuno se slažem sa komentarom koji navodi da STANKOVIĆ NEMA PRAVO NA ĆUTANJE. Ni u čemu ga ne mogu zameniti pokrajinski organi. A oko Tomice posebno. Istraga se vodi oko krivično-pravne odgovornosti, a on je dužan da istera druge vidove odgovornosti za postupanje i nepostupanje državnih organa. Moralne, političke, stručno-medicinske aspekte. Ne mogu opstati na funkcijama oni koji su učestvovali u ovoj nabavci i to je suština isterivanja ove odgovornosti. Oni koji su krali idu i u zatvore. Sve u svemu niko neće da se uhvati u koštac sa problemima.
    DOKTORI SRBIJE PROTIV KORUPCIJE odigrali su ključne uloge u raskrinkavanju zdravstvene mafije i korupcionaša u belom. Zaslužuju sva državna i društvena priznanja.
    Ovo sa Tomicom je isključivo njihova zasluga, jer naši državni organi sporo i nikako da se uhvate u koštac sa onim što je neizbežno, ako hoćemo da postanemo država umesto provizorijuma. Neophodno je da postanu predmet opšteg uvažavanja i glas javnosti na koji svaki državni organ mora reagovati.
    Oni i druga udruženja građana mogu nam osigurati bezbednije sutra.
    Tomica mora u zatvor, kao i drugi pljačkaši. Neki direktori zdravstvenih ustanova koje je on postavio u ponečemu su ga nadmašili. Moraju takođe u zatvor, ma koliko se "organi" prenemagali.
    NEĆEMO DA BUDEMO VENECUELA, ŠTO REČE ĐILAS!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti