FOTO: Novosađani dvorac Eđšeg zatrpavaju smećem

JKP "Čistoća" počela je danas sa radovima na detaljnom čišćenju unutrašnjosti i okoline dvorca Eđšeg.

JKP "Čistoća" počela je danas sa radovima na detaljnom čišćenju unutrašnjosti i okoline dvorca Eđšeg.

Kako se na ovoj površini nalaze velike količine različitog otpada, radovi će trajati tokom naredna četiri dana. Objekat je nepristupačan za radne mašine, te će stoga otpad morati biti uklanjan ručno. Stari kreveti i dušeci, šut, krpe, stara odeća i drugi otpad, biće odnet na gradsku deponiju.

Ista lokacija je detaljno očišćena pre samo dva meseca, kada je sakupljeno oko 40 kubika različitog otpada, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Dvorac Eđšeg, zdanje koje već decenijama propada, a pri tom nosi oznaku spomenika kulture nalazi se u ulici Antona Čehova 4. Namenski je sagrađen 1890. godine za stogodišnjicu Građanskog streljačkog društva, a da bi zgradu zaštitili od daljeg urušavanja Streljačka družina "Novi Sad 1790", koja baštini bivše društvo, tražila je da joj se zgrada vrati nakon što je 1945. oduzeta.

Put do restitucije je komplikovan, a u međuvremenu su se mnogi interesovali za ovaj objekat. Međutim, po navodima gradskih vlasti, dok mu se ne odredi namena, neće dobiti vlasnika.

  • 1790

    04.07.2011 19:59
    da li je to samo smece???
    da li je moguce da ta zgrada nikoga u gradskoj vlasti ne interesuje samo zato sto nije srBskog porekla?? da li bi jedna pravoslavna crkva tako izgledala, bilo gde da je??? iako uskoro nece biti starih lepih zgrada u novom sadu i vojvodini, ipak prija momentalnom "mentalitetu" da takve zgrade tojest tragovi proslosti nestanu. to nije samo edjseg, nego i stari petrovaradin, centar....
    a vecina starih i lepih objekata je turskog, madjarskog i nemackog porekla i to izgleda da boli.
  • 03.07.2011 01:51
    Slika
    Ogledalo trenutne situacije u drustvu, drzavi i nasem gradu.
  • nsnn

    02.07.2011 20:07
    a ja bi ga ostavio u ovakvom stanju i nazvao "Spomenik ljudske gluposti" a ispod pise, grad brine o njemu, pored svih g**ana koje su napravili kao sponeici po gradu, ovo ce biti jedan od lepsih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti