FOTO: Saobraćajci prevode decu preko prelaza

Novosadski saobraćajci će u naredne dve nedelje zaustavljati vozila ispred škola kako bi mališani što bezbednije prelazili ulice.

Novosadski saobraćajci će u naredne dve nedelje zaustavljati vozila u zoni osnovnih i srednjih škola kako bi mališani što bezbednije prelazili ulice. Komandir saobraćajne policije Rade Vukelić kaže da će pešačke prelaze obezbeđivati i saobraćajci i policajci opšte nadležnosti.

"Opredelili smo se za pozicije koje su, prema našim analizama, najfrekventnije i najvažnije za bezbednost mališana. Na određenim mestima gde je veći protok saobraćaja biće raspoređeni saobraćajci, dok će lokacije sa manjom frekvencijom pokrivati "obični" policajci", kaže Vukelić.

Policajci će biti raspoređeni na raskrsnicama i pešačkim prelazima, gde će pored zaustavljanja vozila i edukovati decu o pravilnom ponašanju u saobraćaju. Prema Vukelićevim rečima, oni će dežurati na raskrnicama i prelazima ispred škola u obe smene – sat vremena pre početka prvog časa u jutarnjoj i sat nakon poslednjeg zvona u popodnevnoj smeni.

"Bićemo prisutni i u prepodnevnim i u popodnevnim časovima, u zavisnosti od škole do škole – u nekima časovi počinju ranije, a u nekima kasnije. Uglavnom, bićemo tu kada đaci budu išli u školu i kući", navodi komandir saobraćajne policije.

Deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, a Srbija je među najnebezbednijim zemljama u Evropi u ovoj kategoriji. Prošle godine u našoj zemlji u saobraćajnim nesrećama poginulo je jedanaestoro dece, a preko hiljadu mališana je povređeno. (M.S.)

  • G

    02.09.2011 20:17
    @Anonimus - navedi kada je uspelo kamerom da "škljoc tablicu" majmuna na motociklu koji vozi 150 ili na zadnjem točku? Ja razumem da postoji mogućnost da si u potpunosti mentalno poremećen i da ti mentalna poremećenost ne daje mogućnost da shvatiš kako ENORMNO LUPETAŠ, ali mi je zaista žao tog tvojeg deteta, koje na žalost nema izbora i mora da odrasta uz poremećenog staratelja, koji iako odrastao i dalje veruje u bajke.
  • Galawix

    02.09.2011 08:30
    @ Igor
    Ne mora se odmah na ulicu. Možda kada bi se malko razmišljalo na izborima?

    Istini za volju, izbor mogućnosti na izborima je kao izbor između kuge i kolere, to ti dajem za pravo.
  • Galawix

    02.09.2011 08:27
    Zašto samo dve nedelje
    U NS- u postoji devet osnovnih škola, plus dve privatne. Zašto policija ne organizuje čuvanje školske dece u vreme dolaska i odlaska kod škole preko cele godine, osim kada je raspust? Policijski resursi potrebni za to su po mom mišljenju minimalni (9+ 2 policajca po dva sata dnevno).

    Ostalih šest sati smene neka tera nesavesne vozače sa prve trake u Novosadskog sajma (i ostalih bulevara) i ispred svih posećenijih kafića, tako što će im zabiti kaznu za pogrešno parkiranje u vetrobran. Kola parkirana na širokim trotoarima Bulevara oslobođenja može odmah podići i spustiti na parking u Filipa Višnjića.

    Ako mu ostane vremena, može da se bavi rasterivanjem divljih taksista koji koče saobraćaj kod Futoške pijace.

    Ako hoće posebnu nagradu, neka rastera divlje prodavce sa plaćenog parkinga ispred Futoške pijace, a ne da sa njima ugodno ćaska, kao što sam pre neki dan posmatrao jednog mladog čuvara reda.

    Sve je ovo u krugu šetnje od pet minuta.

    Nemam više vremena da dalje pišem predloge, a verovatno bi i posting postao predug za ovaj forum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti